Mostar: Nastavljeni radovi na Mikačića kući

Mostar: Nastavljeni radovi na Mikačića kući

...i to aktivnostima na ugradnji otvora i vodovodnih instalacija, a sredstva za tu namjenu osigurana su u proračunu Grada Mostara za 2015 godinu.
Prema projektu, u prizemnom dijelu trebao bi biti izgrađen poslovni, a na katovima stambeni dio objekta. Projekt financira Grad Mostar, a izvođač radova je Građevinsko poduzeće Hering.

Inače, ugovor za rekonstrukciju Mikačića kuće potpisan je između Grada Mostara i izvođača još 2008. godine, ali je zbog dugotrajnog sudskog spora bila zaustavljena.
Na ovom objektu projektirana je nadogradnja trećeg kata sa ukupno 10 stanova, čija površina odgovara površini stanova nositelja stanarskih prava iz zgrade Ante Starčevića br.1. tzv. „Ćiro'", koja se ne planira obnavljati, odnosno koja će se rušiti zbog proširenja prometnice. Vrijednost cijelog projekta obnove je oko 1,200.000 KM.
Mikačića kuća je do nacionalizacije, poslije završetka Drugog svjetskog rata, bila velika vila u vlasništvu poznatog mostarskog trgovca Adama Mikačića, a kada se, konačno, obnovi i u potpunosti završi, ponovo bi trebala postati jedan od urbanih prepoznatljivosti užeg gradskog jezgra Mostara.


U proračunu Grada Mostara za 2015. god. predviđena je stavka : ,,Sudjelovanje u sufinanciranju ratom devastiranih zgrada'' u iznosu od 850.000 KM, a koja se između ostalog odnosi i na obnovu zgrade na Bulevaru 1,3,5 tzv.''Mikačića kuća''.