Mostar: Najviše kradu žene i to kozmetiku

Mostar, krađa, kozmetika
...ipak, pokazalo da se zbog neimaštine najmanje krade. Kako smo otkrili u razgovoru s trgovcima i zaštitarima, u velikim samoposlugama pretežno se krade iz obijesti, hira ili čistog kleptomanstva, a vrlo rijetko iz nužde.

Skuplje kreme

To je potvrdio i glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak, kazavši da im do sada nije prijavljeno da je, na primjer, „umirovljenik ukrao vrećicu tjestenine ili litar mlijeka" iako je, kada je u pitanju takva „sitna" krađa, najčešća sankcija za lopove da ukradenu robu vrate.

Kako su kazali u jednoj trgovačkoj prodavaonici u Mostaru, kod njih najviše kradu žene srednjih godina i to kozmetiku! U posljednje vrijeme susreću se i s grupama od po dva-tri lopova koji obično dođu iz drugih gradova te se u potrazi za artiklima, uglavnom kavom, alkoholnim pićima te skupljim kremama, „rasporede" po objektu tako da je skoro nemoguće sve ih uhvatiti na djelu.

- Kada smo jednu od djevojaka, koja je 1990. godište, suočili sa snimkom videonadzora te pokušali zaigrati na kartu srama, u smislu zašto to čini kada, eventualno, može u nekom kafiću zaraditi sebi pristojnu dnevnicu, odgovorila nam je da joj ne pada na pamet raditi cijeli dan za 20 KM kada može za pola sata to zaraditi. Jer, krade espresso kavu, koja košta 35 KM, a proda je, vjerojatno, u kafićima za 20 - kazali su nam u osiguranju ovog trgovačkog centra.

Nevjerojatno je, dodaju u ovom centru, koliko žene kradu kreme, mlijeka za njegu tijela i slično, a uglavnom je riječ o „uglađenim" gospođama. Nedavno su se šokirali kada su na kamerama uočili bračni par, koji je izgledao „dobrostojeći", kako se ušetao s dvoje djece i kada su primijetili da mama u ruksak djevojčice ubacuje skupocjene dekorativne preparate.

Također, naveli su da je posljednjih mjeseci zabilježen porast krađe skupocjenih sireva i pršute, što se, pretpostavljaju, prodaje po restoranima za „meze". Ipak, od svih artikala koji se kradu na broju jedan su žvakaće gume, a potom slijede baterije.

- U posljednjih nekoliko godina možda smo imali svega tri slučaja da smo mogli pretpostaviti da je riječ stvarno o potrebi. Tako smo nedavno imali ženu koja je ukrala hranu za bebe i pelene i kada smo je uhvatili, skoro je pala u nesvijest od srama i plača, govoreći da joj dijete nema što jesti. Inače, rijetko tko pokazuje stid, danas, valjda, obraz može svašta podnijeti - ispričali su Dnevnom avazu u Mostaru.

Sređena gospođa

Sličnu priču čuli smo i u drugom trgovačkom lancu, a zanimljivo je da i kod njih, kada su u pitanju krađe, prednjače žene u potrazi za kozmetikom.

- To je toliko uzelo maha da u posljednje vrijeme na policama držimo samo kutije od krema. Također, kradu se i dezodoransi, najviše marke „Dove" i „Nivea", a od skupih pića držimo samo po jednu bocu. Nedavno smo imali slučaj da nam je ušla vrlo lijepo sređena gospođa s djetetom, koje je poslala na odjel delikatesa da joj izrežu salamu. Dok je kolegica bila time okupirana, mama je u torbu ubacivala salame - rekla nam je prodavačica jedne „Konzumove" trgovine.

Dobrostojeća profesorica u mirovini - kleptomanka

I male trgovce muče ovi problemi, a kako nam je kazala jedna mostarska prodavačica, prilično neugodno se iznenadila kada je shvatila da je duže vrijeme potkrada stalna mušterija, kako kaže, dobrostojeća profesorica u mirovini.

- Uvijek je nasmijana, vesela, našminkana, sređena, ali uz kruh, mlijeko i slično, znala je ubaciti čokoladu, cedevitu, keks i slično. Vjerujte, jedno vrijeme mi je bilo neugodno to joj reći, međutim, kada sam vidjela da njenom bezobrazluku nema kraja, jasno sam joj stavila do znanja da to ne čini. Inače, sirotinja ne krade, oni i kad nešto uzmu, zamole da poslije plate, a svi mi imamo famozne „bilježnice" u koje upisujemo dug, koji se, uglavnom, izmiri - rekla nam je ova Mostarka.

Dnevni avaz