Mostar najtopliji grad u BiH; Vrijeme opasno, šteta i ljudske žrtve moguće

S izmjerenih 38 stupnjeva, Mostar je jučer bio najtopliji grad u našoj zemlji. Većina Mostaraca spas od vrućina potražila je uz rijeke ili na gradskom bazenu, zbog čega je grad popodne doslovno bio pust. Na ulicama se mogao vidjeti tek poneki prolaznik ili turista.

Slično je bilo i u ostalim gradovima. U Stocu su u 14 sati izmjerena 33 stupnja. U Prijedoru su, kako je javila dopisnica "Dnevnog avaza", u 15 sati izmjerena 32 stupnja. U Zenici je bio 31 stupanj, Banjoj Luci 30, Goraždu i Tuzli 29, Sarajevu 27...

Na Bjelašnici je bilo ugodnih 14, dok je temperatura mora u Neumu u 14 sati iznosila 26 stupnjeva.

Klimatolog Željko Majstorović za Dnevni avaz je kazao da će nam ljeto širom otvoriti vrata.

- U BiH se i slijedećim danima očekuje rast temperatura u prosjeku za stupanj. Slijedi nam jedno vrelo razdoblje, gdje će temperature iz dana u dan rasti. U Sarajevu i središnjoj Bosni 35 stupnjeva, a u Mostaru čak iznad 40 stupnjeva - kazao je Majstorović.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da se ovog tjedna i dalje očekuju visoke vrijednosti dnevnih temperature, koje će u pojedinim gradovima dostizati i do 50 stupnjeva, najavljujući da u BiH stiže drugi od četiri najavljena toplinska vala u ovoj godini.

Uključen meteoalarm

Oni ističu i da je za područje Mostara i Višegrada uključen meteoalarm, koji upozorava da je vrijeme opasno, te da su šteta i ljudske žrtve moguće.

- Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan - navodi se u tom upozorenju.