FOTO  Mostar: Na Španjolskom trgu obilježen Međunarodni dan nestalih

...Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) Međunarodni dan nestalih uz pozive da se rasvijetli sudbina još uvijek velikog broja osoba za kojima se traga.

Na prigodnoj svečanosti održanoj na središnjem gradskom, Španjolskom trgu u Mostaru, glavna diretorica ICMP-a Katheryne Bomberg je podsjetila na obvezu država da pomognu pronaći nestale osobe.

„Teško je zamisliti da netko ne želi dati informacije o tomu gdje su ostatci nestalih. Obitelji imaju pravo znati okolnosti nestanka kao i njegovu sudbinu. Imate pravo na pravdu", izjavila je Bomberger.

Po njezinim riječima pretpostavlja se da postoji više od milijun prijavljenih slučajeva osoba nestalih usljed rata i kršenja ljudskih prava širom svijeta zbog čega je ocijenila da je potrebna veća pozornost za rješavanje ovoga problema.

„Problem nestalih osoba je nesumnjivo globalne prirode i zahtijeva postupanje u skladu s međunarodnim zakonima, ali i trajnu posvećenost međunarodne zajednice da pomogne državama koje se suočavaju sa ovim problemom te da osigura da će takve države problem nestalih rješavati poštujući vladavinu zakona i prava žrtava", rekla je Bomberger.

Ona je dodala kako iskustvo zapadnog Balkana pokazuje da se nestali mogu pronaći kada za to postoji politička volja. Od 40.000 osoba, koje su nestale u sukobima na području bivše Jugoslavije, pronađeno je i identificirano njih 70 posto, što predstavlja uspjeh bez presedana.

Prema podacima ministarstva izbjeglih i raseljenih osoba koje je povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba izdalo posebno priopćenje navodi se da i danas, iako je od završetka rata proteklo više od sedamnaest godina, još uvijek između 8.500 do 9.000 osoba se vode kao nestale.