Mostar: Na proljeće kreće deritizacija u HNŽ-u!

vlada hnz

Županijska Vlada je na jučer održanoj sjednici prihvatila Program provedbe proljetne faze obveznog preventivnog sustavnog deratiziranja na području HNŽ u 2016. godini koje je predložilo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, piše dnevni-list.ba.

Natječaj

Cilj programa je svođenje broja glodavaca na prihvatljivi minimum, kako bi se, između ostalog, eliminirala mogućnost prenošenja velikog broja zaraznih bolesti i smanjile ekonomske štete. Proljetna faza deratiziranja bit će obavljena od 25. travnja do 31. svibnja.

Zadnja sistematska deratizacija je provedena 2008. godine kada je Grad Mostar iz svog proračuna za to izdvojio 60 tisuća maraka. Nakon toga je 2010. godine, planirana ciljana deratizacija (riječna korita i kanalizacijska mreža Grada Mostara), a koja nije provedena zbog poništenog postupka na natječaju za izbor tvrtke koja bi je provodila.
Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a jučer je potvrdio kako će uskoro biti objavljen javni natječaj za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će izvršiti usluge deratizacije.

Najezda glodavaca je u Mostaru postala naročito vidljiva kada je započet veliki projekt izgradnje kanalizacijskih kolektora. Uslijed radova i kopanja podzemnih cijevi, glodavci su izišli na ulice u potrazi za drugim prebivalištem. Nerijetko su se po gradskim ulicama u samom centru grada, naročito u večernjim satima mogli vidjeti štakori koji izlaze ili utrčavaju u podrume stambenih zgrada. Nakon toga su iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a po nalogu iz Gradske uprave izvršili djelomična deratizacija u gradu na dijelu kanalizacijskih ispusta vodotoka Radobolje i Neretve i prostora novih kolektora od Balinovca do Tekije.

Zasluga Vriska

Na potrebu vršenja deritizacije u gradu naročiti su skretali pozornost iz Udruge građana Vrisak. Oni su u jesen prošle godine u gradu pokrenuli peticiju kojom se od nadležnih tražilo provođenje mjera deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije u Mostaru. Glodavci, posebno štakori i miševi, imaju veliku ulogu u širenju niza zaraznih bolesti čovjeka i životinja

Aktivnosti članova Vriska uključivale su i podizanje svijesti kod građana kojima su nastojali skrenuti pozornost na potrebu rađenja deritizacije. Iako su na koncu bili nezadovoljni brojem potpisa koje su peticijom sakupili (oko 3 tisuće), njihova akcija je očigledno urodila plodom budući su iz nove Vlade HNŽ-a za ovu namjenu izdvojili značajna sredstva. Vedran Arapović, predsjednik Udruge Vrisak smatra kako će izdvojena sredstva biti dovoljna za sustavnu deritizaciju HNŽ-a. „.Grad Mostar u svome proračunu na godišnjoj razini također izdvoji 40 tisuća maraka za potrebe deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije. Cifra od 240 tisuća će biti dostatna za vršenje sustavne deritizacije za koju smo se mi svojim aktivnostima i zalagali", zaključio je Arapović.

Nema zapošljavanja do kraja svibnja

Vlada HNŽ-a je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ministarstva i druga tijela uprave, te zaposlenika u ustanovama i drugim institucijama koje se financiraju iz Proračuna HNŽ u razdoblju od 1. travnja do 30. svibnja 2016. godine. Prihvaćena je i Informaciju o izradi Zakona o državnoj službi u HNŽ, te je zaduženo Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave da u što kraćem roku priredi prednacrt toga Zakona.

Iz resora Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, a s ciljem usklađivanja obrazovnih procesa s potrebama tržišta rada, Vlada je usvojila Zaključak kojim se od javnih visokoškolskih ustanova HNŽ traži da, prije otvaranja novih studijskih programa, zatraže mišljenje Vlade.

Također, Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva gospodarstva o nelegalnom eksploatiranju mineralnih sirovina na području HNŽ u kojoj je istaknuto kako je tijekom 2015. godine na ukupno sedam lokaliteta utvrđeno protuzakonito eksploatiranje mineralnih sirovina iz mjerodavnosti rudarske inspekcije, te su poduzete zakonom propisane mjere. Sukladno Akcijskom planu HNŽ koji proistječe iz Reformske agende, Vlada je imenovanjem radnih tijela pokrenula postupak donošenja Strategije HNŽ za borbu protiv korupcije.