Mostar: Na opasnu bakteriju testiraju sve bebe i medicinsko osoblje

Mostar, bolnica, Dalmacija, gripa, HNŽ, SKB Mostar, beba, Mostar, bolnica, Mostar, transplatacija bubrega, SKB Mostar, SKB Mostar, Ante Kvesić, SKB Mostar, beba, Nova godina, bolnica, Klinička bolnica Mostar, krv, darivanje krvi, dragovoljno darivanje krvi, cinestar, donacija, SKB Mostar, Mostar, menigitis, smrt, obdukcija, Mostar, djevojčica, crna kronika, bebe, smrt bebe, Mostar, SKB Mostar, liječenja šećerne bolesti, šećerna bolest, šećer, SKB Mostar, beba, SKB Mostar, tečaj, SKB Mostar, Kirurgija, trudnoća, maloljetnice, Vajdana Tomić, SKB Mostar, bubrezi, transplatacija bubrega, Ante Kvesić, SKB Mostar, radnik, ozljeda, SKB Mostar, SKB Mostar, bakterija, SKB Mostar, MJERE, SKB Mostar, HNŽ, naplata, SKB Mostar, Novac, tužbe, SKB Mostar, posjeta, posjeta mostaru, SKB Mostar, djelatnici , zmije, ugriz zmije, SKB Mostar, Natječaj, natječaj za posao, Ljubo Bešlić, gradonačelnik, gradonačelnik Mostara, SKB Mostar, Natječaj, SKB Mostar
... na Odjelu neonatologije Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ova tema je i dalje broj jedan u Hercegovini.

Opasna bakterija pronađena je kod još četiri bebe koje su preminule od početka ove godine, ali je analizama utvrđeno kako opasna bakterija nije bila glavni uzrok smrti u ovim slučajevima.

Inače, od početka godine 91 beba je primljena na odjel i zabilježeno je deset smrtnih slučajeva. Kako je Večerenjem listu rečeno u mostarskoj bolnici, u sklopu mjera koje se provode kako bi se širenje zaraze zaustavilo, svaka beba prolazi testiranje.

- Bebe kod kojih se potvrdi prisustvo opasne bakterije Klebsiella pneumoniae bit će smještene u poseban dio Odjela neonatologije Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i pod posebnim nadzorom liječnika, a sve kako bi se spriječilo širenje zaraze opasnom bakterijom Klebsiella pneumoniae, rekli su za "Večernji list" u SKB Mostar. Testiranje će proći i cjelokupno medicinsko osoblje koje je u kontaktu s bebama.

Zbog brojnih medijskih natpisa, stvorena je panika kod budućih roditelja, posebice trudnica koje trebaju roditi za nekoliko dana ili tjedana. Opasne bakterije, koja je uzrok smrti tri bebe, nema u rodilištu.

Prema riječima voditeljica Odjela za ginekologiju i porodiljstvo dr Vajdane Tomić, nema ni jednog razloga za zabrinutost kada se govori o ovome odijelu bolnice.

- Naš odjel je siguran i možemo samo reći kako rodilje nemaju razloga za brigu. Sve funkcionira normalno i mogu istaknuti kako nema mjesta strahu i panici, rekla je dr. Tomić.

Glavna federalna epidemiologinja Jelena Ravlija je ponovila kako se radi o bakteriji koja živi sasvim normalno u crijevnoj flori, te kako se bakterija pojavljuje u svim bolnicama svijeta gdje postoje intenzivne njege.

- Stanje pratimo i promatramo, nadamo se kako neće biti novih slučajeva zaraze. Poduzete su odgovarajuće mjere i stalno smo u kontaktu s nadležnim službama koje su na terenu. Bebe koje su pozitivne, smještaju se u izolaciju, strogo se provode mjere zaštite. Ovdje se radi o bakteriji koja je jedan od najčešćih uzročnika bolničkih infekcija, naglasila je dr. Jelena Ravlija, prenosi Vecernji list.