Mostar: Na II. sveučilišnom forumu o ulozi obrazovanja u digitalnoj transformaciji društva

Mostar: Na II. sveučilišnom forumu o ulozi obrazovanja u digitalnoj transformaciji društva
Na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru održana je konferencija „Gospodarstvo - ključni čimbenik razvoja društva", u organizaciji Gospodarske komore FBiH i Sveučilišta u Mostaru, uz suorganizaciju Foruma gospodarskih komora Jadransko-jonske makroregije, Foruma gradova Jadransko-jonske makroregije i Vanjsko-trgovinske komore BiH, a pod visokim pokroviteljstvom akademika Dragana Čovića. U sklopu konferencije održan je Drugi sveučilišni forum o temi Digitalna transformacija društva - uloga obrazovanja i to kao prvi panel konferencije.
Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, između ostaloga je istaknuo:
"Želimo vidjeti koji su najveći standardi u visokom obrazovanju kada je u pitanju IT sektor i kakve mogućnosti imamo. Zajedno s partnerima, na ovaj način, Mostar pozicioniramo kao IT središte ovoga dijela Europe. Imamo za to potencijala, ali i odlučnosti, što će rezultirati pozicioniranjem informacijskih tehnologija kao jednom od naših strateških aktivnosti u radu i razvoju sveučilišta budućnosti", naglasio je rektor Tomić.
Uime HT ERONET-a na panelu je govorio član Uprave i izvršni direktor za nepokretnu mrežu Tomislav Ruk. Naglasio je kako Sveučilište u Mostaru s HT ERONET-om ima Sporazum o suradnji na području informacijske i komunikacijske tehnologije u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, a u koji je uključen i partner HT ERONET-a Ericsson Nikola Tesla, čime su stvoreni kvalitetni okviri za zajedničke projekte i inicijative. Zajedničkom suradnjom HT ERONET-a, Sveučilišta u Mostaru i Microsofta, opremljena je i računalna učionica na Fakultetu zdravstvenih studija, gdje je, između ostaloga, smješten i Microsoft Skills Centar. Opremanjem ovoga laboratorija, u okviru Sveučilišta, studentima je omogućeno stjecanje novih i poboljšanje postojećih IT znanja. U sklopu tog projekta, dio studentske zajednice sudjelovao je na ovogodišnjoj Network 9 konferenciji u Neumu, a HT ERONET, na taj je način, omogućio studentima dodatno proširenje i obogaćivanje kompetencija. Govoreći o projektu Smart Cityja, naglašeno je kako održivi razvoj i pametne tehnologije postaju važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju. Kao dio projekta Smart Cityja čiji je cilj povećanje kvalitete života uz očuvanje resursa i smanjenje troškova, te kako bi gradovi učinkovito i aktivno uključili svoje građane u javni život, HT ERONET je, kao temeljne ciljeve, postavio: dostupnost brzog i ultra-brzog fiksnog interneta (VDSL, FTTx), radijsko pokrivanje - dostupnost brzog MI-a (4G), suradnja s lokalnom zajednicom, suradnja s akademskom zajednicom. Tim projektom HT ERONET će podržati investicije u infrastrukturu i kroz digitalnu transformaciju implementirati Internet of Things/Smart City tehnološki okvir.
Inače, voditelj Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUMIT), moderator panela, doc. dr. Tomislav Volarić, pojasnio je kao se sveučilišni forum bavi tehnologijom e-obrazovanja i njezinim utjecajem na poučavanje, budućnost poslovanja i obrazovanja, pregledom e-infrastrukture u Republici Hrvatskoj, ostalim zemljama Europske unije i Švicarskoj te akademskom zajednicom kao ključnim čimbenikom razvoja IT industrije u Bosni i Hercegovini.