Mostar: Mještani Raštana imaju vodu samo u večernjim satima

voda, Široki Brijeg, žeđ, voda, voda, pranje, voda, zdravlje, voda, naplata, Mostar, voda, raštani, voda, voda za piće, prokuhavanje
Problem koji se pojavio natjerao ih je da ponovno aktiviraju svoje čatrnje kako bi imali pitku vodu koja im je nužno potrebna. No, problem očito leži u njihovim susjedima koji prekomjernom potrošnom vode stvaraju velik pritisak zbog čega su stanovnici Raštana ugroženi te ponekad ostaju u potpunosti bez vode.

Prevelika potrošnja

- Moja obitelj stanuje u Raštanima i već par dana svakodnevno odlazim gore nositi im vodu jer vode nema. Velike su vrućine i voda je potrebna, ali ona ponekad dođe i to većinom kasno navečer te je bude par sati nakon čega opet nestane, kazao je Zvonko Pandža, čija obitelj živi u Raštanima. Pokušali su, kako kaže, stupiti u kontakt s poduzećem Vodovod, no oni navode kako kod njih nema problema.
Upravo zbog ovih problema počeli su se sami brinuti o opskrbi te pokušati bar malo olakšati tešku situaciju s kojom se bore već par dana. Ne znaju koji je pravi razlog nedostatka vode, ali ogromni problem koji se pojavio pokušavaju riješiti ponovnim otvaranjem čatrnja kako bi se situacija bar malo pokušala normalizirati .
- Do sada je opskrba vodom bila uredna, no čim su počele velike vrućine, stanovnici mjesta ostali su bez vodoopskrbe. Ne znamo pojavi li se kvar na sustavu ili koji drugi problem, ali nadamo se kako ćemo uskoro dobiti vodu koja nam je potrebna, kazao je Pandža za Dnevni list.
Poduzeće Vodovod ističe kako je opskrba vodom uredna te da problema nema.
Tvrde kako je vodoopskrba Raštana, kao i drugih naselja, uredna te da oni izlaskom na teren nisu utvrdili nikakve probleme vodoopskrbe stanovnika.
- Do problema može doći u visokim zonama gdje se stvara veliki pritisak iz razloga što niže zone imaju preveliku potrošnju vode, kazao je Zoran Petrić, rukovoditelj područne jedinice 1 poduzeća Vodovod. On navodi kako je opskrba u svim naseljima uredna te da do sada nisu uočili nikakve probleme vodoopskrbe. Jedina smetnja vodoopskrbe Raštana je slabiji pritisak iz razloga što njihovi susjedi u nižim zonama troše velike količine vode, pa zbog toga oni ostaju ugroženi, odnosno stvara se prevelik pritisak.
- Mi zadovoljavamo potrebe vodoopskrbe. Problem može nastati ujutro i navečer kada je kritično razdoblje te je pritisak vodoopskrbe u Raštanima, zbog velike potrošnje u nižim zonama, slabiji, ali da vode nikako nema, to nije istina, nadodao je Petrić.

Uredna opskrba

Slab pritisak vode uobičajen je za ovo razdoblje kada su veliki pritisci koji stvaraju nedostatak vode u određenom kratkom razdoblju. No, što se tiče same opskrbe vodom, ona je za sada uredna u svim područjima koje pokriva Vodovod Mostar.
- Za sada nismo utvrdili nikakve probleme koji bi mogli ugroziti opskrbu vodom koja je uredna prema svim potrošačima, kazao je Petrić.