Mostar: Mještani protiv postavljanja odašiljača u Ortiješu

Postavljanje odašiljača, u našem naselju bilo je najavljeno 2010. godine kad je na osnovi naših žalbi Grad Mostar obustavio tu gradnju. Međutim, sad se sve ponovno pokrenulo i već imaju urbanističku suglasnost, što je unijelo veliku paniku među sve mještane, kazala je Joka Petković koja živi u neposrednoj blizini mjesta gdje se već provode pripremni radovi za postavljanje odašiljača. Međutim, kako ističe, pouzdano zna da još uvijek nije gotova građevinska dozvola, a kako tvrdi, mještani neće dopustiti da im toranj koji je opasan po zdravlje bude nadomak domova.

Bojkot radova

- Mi nemamo ništa protiv m-tela, ali itekako smo protiv da nam se postavi u samom naselju, jer to je jako opasno po život i borit ćemo se svim silama za svoja prava i obustavu tog rada, kazala je Petković, ogorčena činjenicom da je Gradska uprava Mostar promijenila odluku o toj gradnji iako su iznijeli sve argumente zbog kojih ne žele taj toranj u svome naselju.
Najgore je to što smo mi i m-telu slali zahtjev za obustavu radova ili promjenu lokacije koja za nas nije opasna, te na lijep način objasnili kako strahujemo za svoje zdravlje, ali nikad nitko nije našao za shodno bilo što odgovoriti, tvrdi Petković, koja je ne znajući što činiti u dogovoru sa svojim sumještanima odlučila ovu priču podijeliti s javnošću.
Ni mještani starog ni novog naselja ne odobravaju postavljanje odašiljača u naselju i pokušali su, kako kaže, na sve moguće načine to mirnim putem obustaviti, ali ukoliko se svi i dalje budu oglušavali na njihove vapaje, bit će primorani na radikalnije mjere.
- Borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima, od mirnih prosvjeda, do zabrana njihovim strojevima da prođu na radilište, ali ako to ne bude dovoljno, blokirat ćemo i magistralnu cestu, tvrdi Petković.

Nejasna odluka

Postoji dovoljno lokacija oko Mostara gdje se taj odašiljač može postaviti i nikome neće smetati, ustvrdila je Petković, ne dvojeći da se tu radi o nekim malverzacijama, jer, kako tvrdi, za šutnju se nudilo 60 maraka mjesečno nekim mještanima tog naselja.
- Prije dvije godine Gradska uprava je obustavila radove, a sada se ponovno sve to pokrenulo.
Dobili su urbanističku suglasnost, a građevinska dozvola je u tijeku i ne sumnjam da se ubrzano radi na tome, kaže Petković, razočarana što iz Gradske uprave Mostara nisu mogli dobiti nikakvo pojašnjenje preokreta cijele priče. Međutim, zbog kolektivnog godišnjeg odmora unatoč brojnim pokušajima i mi smo ostali uskraćeni za priču od čelnih ljudi grada Mostara.

Dnevni list