FOTO  Mostar: Mjesta koja su opasna po život građana

Statistike kažu da u Mostaru ima manje kaznenih djela nego li u ostalim većim gradovima BiH. Ipak i u Mostaru postoje crne rupe ili mjesta koja su opasna po život. Ovaj puta donosimo Vam najopasnija mjesta u gradu na Neretvi na kojima možete izgubiti sve, čak i život.

Stepenice straha prema Bijelom Brijegu

Otkako se napravilo novo i moderno naselje na Bijelom Brijegu dešavala su se razbojstva i silovanja na stepenicama koje vode ka njemu. Postoje velike i male stepenice na kojima je izvršeno mnoštvo kaznenih djela pljačke, pokušaja i silovanja. Velika većina od tih nedjela nisu nikada razriješena, a put noću bilo kojim stepenicama znači pravu avanturu i opasnost. Posebno su na udaru mlađe ženske osobe koje idu same stepenicama ka Bijelom Brijegu. Stepenice prema BB su poznate u narodu i kao "stepenice straha".

Staklena banka Mostar

Arhitekti i graditelji Staklene banke u Mostaru su svoj projket nazivali arhitektonsko čudo, a grad je na kraju dobio ruševinu i ruglo. Danas je taj spomenik ljudskoj gluposti bivših komunističnih moćnika mjesto koje valja izbjegavati. Javna je tajna da u unutrašnjosti "banke" prebivaju beskućnici i narkomani, te je šetnja u tom području izuzetno opasna. Zabilježeno je na desetine napada u okolini Staklene banke u kojima su uglavnom ženama napadači krali torbice, tako da se ne preporučuje solo šetnja okolo ovog objekta.

Osim toga ovaj objekat je često izazov mladeži da na njemu testiraju svoj ispit hrabrosti. Stepenice koje vode na krov banke su nesigurne bez rukohvata, a sam krov je također minimalno osiguran. Glavni problem ovog objekta je što nije zagrađen, te se u njega može ući u bilo koje doba dana i noći. Apeliramo na gradske vlasti da blokiraju ulaze u banku, te da vidno postave znakove koji će upozoravati na opasnosti.

Ruševine na nekadašnjoj crti razdvajanja

Nesretni rat na našim prostorima davno je završio, a nakon njega u Mostar su se slili ogromni novci za obnovu ratom porušenih objekata. Nažalos ni te cifre koje je teško i napisati nisu bile dovoljne gradskim vlastima da obnove porušene objekte kojih je najviše na nekadašnjoj crti razdvajanja duž Bulevara. Ukoliko poželite šetnju Bulevarom postoji opasnost da vas pogodi kamena gromada sa neke od brojnih ruševina, pa šetnje i zadržavanja na tim područjem nisu preporučljive.

Ovaj članak čitate kako bi se skrenula pozornost  građanima, ali i vlastima u Mostaru  na ovakva mjesta koja su kako smo već napisali opasna po žitelje grada na Neretvi.

Nabrojali smo neka od mjesta opasnog življenja u Mostaru. Njih svakako ima još, pa ukoliko imate priču o nekom takvom opasnom mjestu (u Mostaru ili bilo gdje u Hercegovini) pošaljite nam je i mi ćemo je rado objaviti.

hercegovina.info