FOTO  Mostar: Minuta šutnje za ubijene studente na Sveučilištu u Garissi

Mostar: Minuta šutnje za ubijene studente na Sveučilištu u Garissi

...nazivom kampanje „ Protect Universities from Attack" , pokrenutu nakon terorističkih napda koji su uslijedili na sveučilišnom kampusu u Garissi u Keniji, 2 travnja 2015. godine kada je ubijeno 147 studenata, a još ih je 79 ranjeno.
Sveučilište u Mostaru se pridružuje ostalim europskim sveučilištima u osudi bilo kakvog oblika nasilja nad obrazovanjem te je održalo minute šutnje u ponedjeljak, 27. travnja 2015. u 12 sati tako odalo počast svim ubijenima, kao i svima koji su pogođeni napadima u Keniji te ostalim napadima na sveučilišta i sveučilišne vrijednosti širom svijeta.

Ovim činom želimo upozoriti da je svaki čin nasilja ili napada na obrazovanje u suprotnosti s temeljnim sveučilišnim vrijednostima kao što je sloboda mišljenja i govora, tolerancija i autonomija, te se ugrožava temeljno pravo svake osobe na stjecanje kvalifikacija kojima će kasnije pridonijeti razvoju svoje zemlje i društva.
Napadi na sveučilišta, studente i znanstvenike slabe i uništavaju akademsku slobodu te imaju razarajući učinak na istraživanja, nastavu i pristup obrazovanju čime narušavaju dugoročni razvoj društva. Očuvanje slobode i sigurnosti sveučilišta i sveučilišne zajednice važno je za osiguravanje napretka znanja te kulturni i znanstveni razvoj čovječanstva.

Potraga za znanjem nema granica i sveučilišna djelatnost nadilazi geografske i političke granice. Stoga se nadamo da ćemo na ovaj način potaknuti međunarodnu zajednicu na pokretanje aktivnosti za zaštitu sveučilišta te spriječiti slične tragedije u budućnosti.