Mostar: Minores je jedino tijelo koje se trudi poduzeti nešto za beskućnike

beskućnici, Mostar, ruševine, Ruševne zgrade, Minores, pomoć, HT Eronet, Minores, Mostar, beskućnici
U ponedjeljak, 10.10.2016. godine Minores je održao jedan od svojih uobičajenih obilazaka. O. i S. tražili topliju obuću, A. I J. dobili majice dugih rukava, M. traži nešto odjeće, sve pozdravlja i želi „mirno more". U ponedjeljak, 10.10.2016. godine zaprimili smo mnoštvo poziva od strane javnih glasila našega grada koji su željeli potaknuti javnost na promišljanje o problemu beskućništva u gradu Mostaru, te dati svoj doprinos obilježavanju Svjetskog dana beskućnika. A, usput i popuniti program. U nastavku teksta donosimo kratki vodič o senzibiliranju javnosti, odnosno dostojanstvenome i prihvatljivome odnosu prema građanima Mostara, u nastavku teksta beskućnicima.

1. Beskućnici su ljudske osobe koje imaju svoj ponos, dostojanstvo i osjećaje, te ih kao takve treba poštovati. Budući da su zanemarivog socijalnoga statusa i bez mjesta prebivališta, u cilju nam je sačuvati sve ostalo što kao građani ovoga grada moraju imati.

2. Beskućnici nisu izložbeni primjeri koji će poslužiti za kratkoročno podizanje svijesti i materijal za lažno zabrinute uzdahe, te pasivni otpor sveopćoj letargiji koja nas okružuje.

3. Beskućnici nisu na raspolaganju 24/7, uvijek dostupni i raspoloženi za dijeljenje svoje priče i razgovor s ljudima koje uopće ne poznaju. Članove udruge poznaju godinama, pa se često ne osjećaju ugodno ni s nama podijeliti motive i razloge koji su ih doveli na ulicu i zbog kojih preživljavaju od dana do dana ( s ciljem izbjegavanja pretjerane dramatike pobjeći ćemo od izraza „od sata do sata", iako bi za većinu slučajeva bio kompetentniji ).

4. Beskućnici se stide svoga položaja, stide se što su sjene društva, stide se što se od njih okreće glava, što se od njih sklanjaju malena djeca, što se prelazi ulica na drugu stranu ako ih se susretne, što su predodređeni da budu nepoželjni, neprihvatljivi i opasni. Biste li vi tu količinu stida bili spremni podijeliti s svekolikom javnosti?

5. Beskućnici su beskućnici svakoga dana u godini, a ne samo 10. listopada, a Minores je jedino tijelo koje se trudi poduzeti nešto u vezi toga.

minores.info