FOTO  Mostar: Mala Planinarska Škola kuca na vrata

Mostar, planinarska škola
Hrvatsko planinarsko društvo Prenj 1933. u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar i ove godine organizira Malu planinarsku školu, koja nastoji zainteresirati djecu za boravkom u planinama te vratiti djecu prirodi i prirodu djeci.

Mala planinarska škola namijenjena je prvenstveno djeci školskog uzrasta između 9 i 12 godina, mada se mogu prijaviti i nešto starija djeca. Svrha škole je edukacija i upoznavanje djece s prirodom i prirodnim ljepotama planinskih područja te s planinarstvom kao jednim od najzdravijih i najuzbudljivijih vidova rekreacije. Škola će se odvijati kroz četiri vikenda, od toga tri vikenda s jednodnevnim izletima koji se odvijaju pretežito nedjeljom, a četvrti vikend je dvodnevni boravak u planini s noćenjem u planinarskoj kući. Predviđeni broj polaznika je 30, što je optimalan broj za kvalitetan rad s djecom.

Plan Male planinarske škole:

1. izlet: Posjet planini Čabulji i njenom najvišem vrhu Velikoj Vlajni
Od planinarskog doma na Bogodolu preko brdašaca do Gondžuše, odakle kreće uspon na Veliku Vlajnu. Na ovaj izlet s djecom idu i roditelji.

2. izlet: Žlijeb na planini Čvrsnici
Kroz prelijepu šumu, pored dva izvora pitke vode do Žlijeba na planini Čvrsnici, pravljenje roštilj kobasica i posjet vidikovcu.

3. izlet: posjet Stjepangradu povrh Blagaja, izvoru rijeke Bune i sportsko penjanje
Po hercegovačkom kršu do Stjepangrada, posjet izvoru rijeke Bune i sportko penjanje na uređenom penjalištu pod vodstvom i okom iskusnih penjača.

4. vikend: Dvodnevni boravak na Blidinju u planinarskoj kući Munika
Završnica 3. Male planinarske škole planirana je na Blidinju gdje će djeca pored planinarenja, uživanja i druženja na svježem zraku imati i edukacijski dio: čvorologija, snalaženje u prirodi, korištenje karte i kompasa, prva pomoć, postavljanje šatora i spavanje u istim, paljenje logorske vatre, izrada improviziranih skloništa, itd.

Potrebna oprema koju djeca trebaju imati su ruksak, gojzerice ili tenisice sa tvrđom potplatom, vreća za spavanje (potrebna za zadnji vikend), lagane hlače ili trenerka, majice dugih i kratkih rukava, vjetrovka, tanje rukavice i kapa.

Tijekom trajanja škole, djecu vode i brinu o njima educirani planinarski vodiči i volonteri planinari, zajedno s voditeljicom škole, magistrom Kineziologije s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom.

Početak 3. Male planinarske škole predviđen je za 6. svibnja 2018. godine.

Za sve dodatne informacije možete se raspitati na Facebook stranici Mala planinarska škola ili pozivom na broj 063 825 545 (Mirjana Škobić) preko kojeg možete i izvršiti prijave