Mostar: Lakše se poroditi nego 'izboriti' za matični list!

Svaki put kad im je potreban rodni list, vjenčani list ili ovjera određenog dokumenta u matičnim uredima, osuđeni su, kako kažu, na milost i nemilost tamošnjih službenika.

Ista situacija se dogodila i jučer, požalio se jedan gospodin, kad je došao izvaditi rodni list za svoje dijete.

"Iako na vratima matičnog ureda lijepo stoji ploča kako u navedenom uredu radi šest matičara, u istom rade samo tri gospođe kojima je očito jako teško raditi svoj posao. Iako ih je i tri, primaju samo po jednu stranku i time stvaraju nepotrebne gužve. Osim što su neljubazne, uzimaju sebi za pravo davati neumjesne komentare", požalio se jedan sugrađanin.

Smatra kako nije uredu da matičar komentira bračno stanje osobe koja je došla izvaditi određeni dokument.

"Dotična matičarka je sebi dala za pravo komentirati zašto jedan mladić koji je stajao u redu nije vjenčan sa ženom s kojom ima dijete. Mislim da to doista nije primjereno", požalio se.

Da na vratima matičnog ureda stoji da u uredu radi šest matičarki uvjerili su se i sami novinari tijekom jučerašnjeg posjeta matičnom uredu. Na upit zašto na vratima stoji natpis s imenima šest matičarki kad ih radi samo tri, neljubazna službenica je kazala kako je isto 'tehnički problem'.

"U matičnom uredu odavno rade tri matičara, ploča s imenima šest matičara stoji odavno i nitko nije u stanju zamijeniti je. Zašto vas to uopće zanima, zašto ne pišete u kakvim lošim uvjetima mi radimo i kako su nam prostorije za rad neadekvatne", drsko je ekipi Dnevnog lista odgovorila službenica.

Tvrdi i kako gužvi i čekanja u redovima da bi se izvadio potrebni dokument odavno nema, odnosno da su se iste uvelike smanjile od kad je formirana elektronička baza matičnih evidencija.

- Gužve nastaju samo u vrijeme naše stanke, odnosno do 11.30 - 12 sati. Za ostale informacije obratite se načelniku našeg Odjela Predragu Šupljeglavu, kazala je.

Tijekom jučerašnjeg dana više informacija o nelogičnostima u gradskom matičnom uredu novinari su pokušali dobiti od načelnika Odjela za organizaciju, pravne poslove i opću upravu Gradske uprave Predraga Šupljeglava, no isti nam se nije javljao na telefon.

Poznato je da Gradska uprava godinama odgađa rješavanje prekobrojne gradske administracije. Iako je davno završen interni natječaj kojim se trebao reorganizirati broj zaposlenih, oni koji su proglašeni prekobrojnima i dalje rade i uredno primaju plaću i za njih se, iz ionako osiromašenog proračuna, svakog mjeseca izdvajaju deseci tisuća maraka.

(dnevni-list.ba)