Mostar: Konstrukcija čeka Gradsko vijeće ili proglas o nesigurnosti

Mostar, spaljeni objekti

Bivši stanari zgrade se nadaju uspostavi Gradskog vijeća koje jedino ima mandat usvojiti novi regulacijski plan koji bi riješio njihove probleme, piše Dnevni list.

Nadležni će u budućnosti odlučiti hoće li se na istom mjestu praviti nova zgrada ili će se problem stanarskog prava riješiti na neki drugi način.

„Novi regulacijski plan će biti usvojen nakon uspostave Gradskog vijeća. Do tada se neće pristupati novim rješenjima vezanim uz tu zgradu. Kad se za to steknu uvjeti, krenut će se u izradu novih ili izmjenu postojećih planova", kazala je Marina Deronjić, načelnica Odjela za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostara.

Raseljeni

Dio stanara koji su živjeli u zgradi je trenutno smješten u privremenom nužnom smještaju, dio je kod rodbine a dio njih je i umro.

Iz Odjela za društvene djelatnosti Mostara napominju kako svi stanari Zagrebačke 11 imaju status raseljenih i da se i ta zgrada tretira kao i sve druge, u ratu spaljene i srušene zgrade.

„Oni su u istom statusu kao i stanari ostalih zgrada koje su porušene u ratu što znači da imaju pravo na alternativni smještaj. Hoće li se zgrada obnavljati ili će se iznaći neko drugo rješenje za sada je nepoznanica. Obzirom da se tu radi o malim prostorima od 13-14 metara četvornih mala je mogućnost njezine obnove", kazano nam je u Odjelu društvenih djelatnosti Grada Mostara.

Divlje odlagalište

Do sada su se neslužbeno spominjala razna rješenja po pitanju sporne zgrade. Po kuloarima se razgovaralo o inicijativama poput rušenja željezne konstrukcije i pravljenja poslovnih prostora, garaža i tako dalje. Niti jedan prijedlog se nije realizirao. U Gradskoj upravi kažu kako bi, ukoliko se pojavi privatni investitor koji bi bio zainteresiran praviti objekt na mjestu zgrade uz obeštećenje stanara, to moglo značiti neki pomak.

Sva su ta rješenja međutim ipak samo indicije. Ozbiljnijih prijedloga do sada nije bilo. Ostaci zgrade će po svemu sudeći još dugo vremensko razdoblje i dalje nagrđivati Zagrebačku ulicu. Stanari okolnih zgrada se žale na nesnosan smrad koji se iznutra širi, pogotovo u ljetnom periodu. Željezna konstrukcija je postala svojevrsno divlje odlagalište otpada. Njezini stanovnici su samo glodavci koji se, kažu žitelji Zagrebačke ulice, svakodnevno mogu vidjeti unutar i oko zgrade.

Gradska inspekcija bi mogla naložiti rušenje ostataka zgrade ukoliko se procijeni da objekt predstavlja opasnost za sigurnost građana.

Hilmu Đideliju, šefa službe za inspekcijske poslove Gradske uprave Mostara jučer nismo uspjeli dobiti na telefon.