Mostar: Katolici uredili i pravoslavno groblje u Ilićima

Mi ne pripadamo ni jednom pogrebnom poduzeću, već smo se organizirali samoinicijativno i uredili groblja koliko smo mogli, kazao je Glibo navodeći kako su svi mještani rado sudjelovali u akciji uređenja, kako svojim radom, tako i financijskim sredstvima, što je dalo jednu sasvim novu sliku njihovome naselju, piše 'dnevni list'.

Katoličko groblje već je dobrim dijelom uređeno i uloženo je dosta sredstava za izgradnju kapelice i postavljanje ograde, a ove godine smo stavili kapiju i na pravoslavnom groblju s punim nazivom, kazao je Glibo.

Premda u njihovom naselju nema srpskih žitelja, kako je objasnio, veliki broj njih je u vrijeme 1992. i 1993. godine tu ukopan, a pogrebne obrede su obavljali mostarski franjevci.

- Nema puno posjetitelja, ali kako je to groblje udaljeno ni puni metar od katoličkog i osobno smo poznavali neke pokojnike, uvijek smo pazili da bude barem pokošeno i da ne zaraste u šikaru, kazao je Glibo. Tako nam je ispričao i da su samoinicijativno mještani tog naselja prikupili sredstva i uložili oko 3000 maraka za uređenja pravoslavnog groblja.

- Postavili smo kapiju, ogradu, pokosili travu, očistili grobove i ugradili slavinu te kupili dvije kante i opremu za čišćenje, da bi posjetitelji koji budu dolazili mogli i sami očistili počivališta svojih najmilijih, kazao je Glibo. Da bi pravoslavno groblje koje se nalazi odmah do katoličkog dobilo puni sjaj, još je potrebno uraditi kapelicu, ali kako ističe Glibo, to ne mogu uraditi bez dogovora s nekim od odgovornih osoba iz Pravoslavne crkve.

Do tada pravoslavno kao i katoličko groblje čuvat će i održavati mještani te tamošnjim pokojnicima paliti svijeće i povremeno odnijeti cvijeće, kao odraz poštovanja prema mrtvima, što najbolje svjedoči vidno održavan spomenik mostarskog pjesnika Nenada Valentina Borozana.

Pjesniku redovito svratim na grob i drago mi je da vidim još posjetitelja koji dođu s cvijećem, kazala je Gordana Marinović, koja sudjeluje u akcijama čišćenja pa pazi na urednost grobova.

- Čistoća groblja važna je isto kao i čistoća kuće, jer to je počivalište vječno i dom pokojnika, o kojem se uvijek mora voditi računa, kazala je Marinović.

Svojim djelima mještani Vrela Radobolje ujedno su poručili svim građanima da treba poštovati mrtve kao i njihova vječna prebivališta, jer će tamo jednoga dan svi završiti, uz podsjetnik na poznatu krilaticu koja kaže da osobe koje ne poštuju mrtve ne mogu poštovati ni žive, piše 'dnevni list'.