Mostar jučer, danas, sutra: Kuda ide grad na Neretvi?

Središnja gradska zona Mostara

Kako i kuda nakon svih onih nereda i paljevina koje su izazvali mirni prosvjedi, koji su se pretvorili u ono što su se pretvorili. To više ne vrijedi ni komentirati, i nema valjda mostarca na svijetu koji to nije komentirao na sebi svojstven način.

Piše: Petar Zrinski/HERCEGOVINA.info

Na sreću grada i građana ružne scene od onog crnog petka nisu se ponovile, i iskreno se nadamo da se više nikada neće ponoviti. Prosvjedi su nastavljeni i legitimno pravo svakog građana Mostara je da prosvjeduje tražeći svoja prava. Rezultat ovih mostarskih prosvjeda je plenum koji je uputio vlasti svoje zahtjeve, a i te zahtjeve komentira svatko na svoj način.

Hoće li ili neće ti zahtjevi biti usvojeni pokazat će vrijeme, ali nas interesiraju neke druge rane koje bole Mostar već dugi niz godina. S obzorom da su zahtjevi prosvjednika i plenumaša ostavka vlasti, to je postalo političko pitanje.

Uzmimo da ta vlast podnese ostavku. Što bi se dogodilo nakon toga? Da li bi bio vuk sit, a sve ovce ostale na broju? Na to pitanje odgovor zna i malo dijete, jer nakon toga se ne bi ništa promijenilo. Vladu i premijera bira Skupština Županije i s obzirom na raspored snaga sutra bi se formirala neka ista vlada kao što je ova današnja.

Svaki normalan čovjek koji želi živjeti u normalnoj državi podržava sve opravdane socijalne zahtjeve. Vrijeme je da se primanja koliko toliko korigiraju i smanje razlike između visokih dužnosnika i radnika koji su danas u najtežoj situaciji, te da braniteljska populacija napokon dobije ono što i zaslužuje.

Kako se u sve ovo uplela politika, onda je red i da se traži nešto što nas pritišće godinama. Ustavni sud BiH donio je odluku da se promijeni statut grada Mostara. To nikada nije implementirano, niti je sprovedeno u djelo. Nesprovođenje odluke Ustavnog suda je ništa drugo ne priznavanje toga suda, a u ovom slučaju i ne priznavanje države. To pitanje nepoštivanja Ustavnog suda bi trebalo i moralo  biti prvo na listi zahtjeva upućenih vlastima.

Mostar ima još jako puno problema sa kojima se susreće običan mali čovjek. Trebalo bi jednom za sva vremena riješiti problem odvoza smeća, lošeg kanalizacijskog sustava, MO parkinga, prometnica koje su pune rupa, i još niza problema koji pritišću grad na Neretvi.

Zašto se šuti o problemu Sportske dvorane? Zar to nije problem grada Mostara već punih trideset godina? I tada su,  kao i danas naše pare od Sportske dvorane otišle u Sarajevo za potrebe Olimpijade. I danas svi radimo da se Sarajevo gradi, a nama ostaju mrvice. Mostar je taoc politike, kako jučer, tako i danas, a po svemu sudeći bit će i sutra. Mostaru trebaju izbori, i to je osnovno pravilo demokracije, birati i biti izabran. Nažalost mostarcima je to onemogućeno, i to je jedan od glavnih problema u gradu na Neretvi uz već spomenutu odluku Ustavnog suda koja se konačno mora implementirati.

Nakon toga je na narodu da bira svoje predstavnike. Eto tu šanse i za sve ove koji hoće da budu predstavnici naroda.

Mostar je jučer bio u ratu podijeljen grad. Danas, hvala Bogu nema rata, ali Mostar je opet grad slučaj. Kakav će biti sutra to će ovisiti o nama, ali i o našim predstavnicima koje ćemo izabrati na izborima, naravno kada nam dopuste te iste izbore.