Mostar je grad svjetlosti koji drže namjerno u mraku

Mostar je grad svjetlosti koji drže namjerno u mraku
Nekako odjednom, iz sumorne, hladne zime ovih je dana stiglo Mostarsko proljeće. Tako se zove tradicionalna kulturna manifestacija čijim bi se sadržajem mogle ponositi i svjetske metropole. Predstave, izložbe i ostale sadržaje u gradu na Neretvi upotpunili su politički, gospodarski, sportski i drugi sadržaji.

Mostar je prošloga tjedna bio regionalno središte svih tih zbivanja. Danima su gradom u dugim, štićenim kolonama, pod policijskim rotacijama i sirenama čuvani premijeri RH i Bugarske, predsjednici Srbije i Crne Gore. I, naravno, domaći političari predvođeni članom Predsjedništva. Zvučale su iskreno njihove poruke o dobrosusjedskim odnosima i potpori BiH na putu k EU.

Baš zbog svih tih političkih lidera i gospodarstvenika te posjetitelja, Sajam u Mostaru postao je najveći u regiji. Na njemu i uz njega događali su se deseci konferencija, gospodarskih, političkih susreta, kulturnih večeri. Poput Večeri Posavine u Hercegovini. Otvoren je i Ured Hrvatske gospodarske komore. Ni sportski zaljubljenici nisu bez sadržaja. Zanimljiva je nogometna završnica u kojoj je Zrinjski opet u utrci za prvaka. Idućeg tjedna održat će se Melodije Mostara. Sve će biti zaokruženo velikim društvenim događajem, našim Večernjakovim pečatom.

Potvrda živosti grada na Neretvi je i porast broja turista. Posebno u jezgri Staroga grada. Zbog toga se uvode i nove zrakoplovne linije. Već sad su hotelski kapaciteti popunjeni. Otvoren je i još jedan most na Neretvi. Planiraju se graditi obilaznice. Pozitivnu sliku Mostara upotpunjuju čak i lokalni političari. Nakon 10 godina blokada zbog kojih nisu održa(va)ni izbori u gradu, počeli su mostarski političari konstruktivno dogovarati model rješenja krize. Za razliku od prijašnjih susreta, na ovima ima bar prividnih pomaka.

No, nije u Mostaru sve tako ružičasto. Dosta je podjela, nepodnošljivosti, dogodi se i koji incident... S obiju strana Neretve. Ali u javnom prostoru samo se to ističe. Čim se dogodi kakav, pa bio to i najbenigniji incident, sva reportažna vozila jure u Mostar. A kad bi bilo kakvo ubojstvo, to je obvezno "breaking news". Isto je to u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci tek lokalna vijest. Mostar je postao zarobljenik loših vijesti. Kad ih nema, mediji ih pomoću raznih suflera sami stvaraju. Kao da nitko neće pozitivnu priču o Mostaru. Silno ga se želi promovirati kao grad slučaj.

Zašto? Prije svega zato što je to jedini istinski multietnički grad u BiH, a k tomu i najveći bh. grad u kojem su Hrvati većinski narod. Zato je mnogima politički, strateški cilj sve pozitivno diskreditirati i održavati tenzije. Nažalost, takva nastojanja često padaju na plodno tlo. Zato, da se jutros probudi Andrić, čiji je spomenik u mostarskom parku s drugim bh. nobelovcem Vladimirom Prelogom, vjerojatno bi napisao: "Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije svjetlost ono što ga probudi ujutro, nego mrak. Ne daju neki čudni ljudi da svane zora".

VECERNJI.BA