Mostar: Javna tribina "Žrtve i mučenici Drugoga svjetskog rata i poraća u BIH"

Uvodničar i predsjednik Hrvatskog intelektualnog zbora u BiH dr. sc. Mile Lasić kazao je kako se o ovoj temi u BiH govori tek zadnjih pet-šest godina i to, kako je rekao, stidljivo.

"U zadnje vrijeme se nešto se događa i na međunarodnom planu. Pa se tako održavaju međunarodni skupovi, poput nedavnog u Zagrebu, u čijem su radu sudjelovali predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH", kazao je Lasić.

Dodao je kako je istraživanje partizansko-komunističkih zločina, kao i sama ta sintagma kada se prvi put pojavila u bh. javnost prije nekoliko godina, izazvala čuđenje s obzirom da se o tim zločinima nije govorilo više od 50 godina.

Mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, istaknuo je kako se on u svojim istraživanjima ove teme, kao katolički biskup i teolog, usredotočio na traženje mogućih svetaca Katoličke crkve, koji su u Drugom svjetskom ratu izgubili živote.

"Brojni su konkretni primjeri kršćanske svetosti, kršćanskog mučeništva, primjeri svećenika koji su u tim teškim vremenima ostali vjerni svom kršćanstvu, svom uvjerenju i svom svećeničkom poslanju, bez obzira na patnje i stradanja kojima su bili izloženi", kazao je Vukšić.

Fena