Mostar: Izložba Tamare Herceg u Galeriji Rondo

tamara herceg, Izložba

Galerija Rondo u petak 21.12.2018 u 19h ima zadovoljstvo predstaviti 13. izložbu akademske slikarice Tamare Herceg pod nazivom "Gesta gesti grize rep". Na izložbi će biti predstavljeno 17 radova nastalih u ovoj godini.

Predgovor za izložbu je napisala povjesničarka umjetnosti Ana Filipović

Put od geste prema gestu obilježen je kroz proces pokreta što oslikava događaje koji postaju postupak čija se konačna vrijednost očituje u percepciji promatrača. Vizualizacijom neverbalne komunikacije autorica kod promatrača propituje svakodnevne dileme odnosno otkriva odgovore o njegovoj otvorenosti ili zatvorenosti u poimanju svijeta. Refleksiju duševne reakcije aktivno i afektivno realizira ogoljenom tehnikom tuša na papiru pružajući uvid u osobne mentalne procese.

Tendenciju prema oblikovanju vlastitog izraza ostvaruje pristupom automatiziranog transformiranja energije. U dosadašnjem opsežnom likovnom iskustvu autorica nalazi uporište ovom sirovom i ekspresivnom izrazu koji rezultira varijacijama suhih i lazurnih poteza, gustih i razvodnjenih ploha sa autentičnim; minimalističkim i dinamičnim detaljima. Tautološka potvrda manifestira se kroz zaustavljenu svježinu nanosa u pokretu koji asocira na sam pokret ali ujedno i na performans koji prethodi izloženom.
Cjelokupna apstraktna slika crno-bijelih ploha nagovještava izlazak iz okvira. Kombinacijom intenziteta kontrastnih površina i biranih smjerova u realizaciji nanosa autorica rasteže imaginarnu prostornu dimenziju u kojoj pulsira slobodna zbilja; mjesto za nove eksperimente i promišljanja. Kako je postupak otvoren i iskren od promatrača zahtjeva jednak pristup za obostrano razumijevanje.

Ovaj niz potrebe primarno je orijentiran prema pitanju kao formi u kojoj je sadržana potpuna istina, a odgovor je identificiran filozofijom vremena; geste su izraz izmirenja, ljubavi prema događanju i izraz prihvaćanja čovjeka kao onoga što jeste i kakav jeste.