Mostar: Ime sam dobila po ženi čiji život može biti filmska priča

Mostar, ime, priča
One su provele sedam dana u ledom okovanoj provaliji iz koje su ih uslijed sretnih okolnosti izvukli lovci iz obližnjeg sela u općini Široki Brijeg. Kasnije su otiše na liječenje u Beograd, a njihova priča obišla je Jugoslaviju. Nekoliko godina poslije u Pljevljima u Crnoj Gori u obitelji Laketić rođena je djevojčica koja je dobila ime po Draženki Čuljak.

O ženi po kojoj je nazvana i koju je život kasnije odveo u daleku Kanadu nije znala gotovo ništa sve dok nije pročitala tekst koji je objavio fokus.ba. Kontaktirala je redakciju, koja joj je proslijedila broj Draženke Čuljak, otkad su imenjakinje u svakodnevnom kontaktu. Mlađoj Draženki nije bilo teško ni zaputiti se iz Pljevalja do Mostara, kako bi nedavno konačno upoznala osobu po kojoj je dobila ime.

„Sve što sam kao manja znala je da sam ime dobila po jednoj od sestara koje su ostale zarobljene u snijegu, ali sam na svoj način zamislila tok priče. Vjerovala sam da su u pitanju bile stare žene kojima je snijeg zarobio kuću i odsjekao ih od ostatka sela. I da su tu bile zaboravljene, bez hrane i vode te da su ih neki lovci slučajno našli nakon sedam dana", kazala je za portal Antena M Draženka Laketić.

Sve se potpuno promijenilo od dana kada je pročitala priču o sestrama na portalu Fokus.ba. Laketićeva je nakon što je dobila broj telefona nazvala Toronto i krenulo je dopisivanje i druženje.

„Nevjerojatan je osjećaj biti pored žene čiji život može biti filmska priča. Čini mi se da me je najmanje oduševio njen uspjeh u sportu i medalje koje osvaja u kajaku u Kanadi... Mnogo veći utisak ostavio je njen pozitivan stav o životu, vjera da sve može i želja da nauči što više stvari. Ipak, najviše me oduševila Draženkina skromnost. Vratila sam se iz Mostara puna utisaka", ispričala je Laketić.

Nakon priče iz veljače, o sestrama Čuljak pisali su i ostali bh. mediji, a Večernji list odlučio je i uručiti im priznanje "Ponos BiH", na nedavnoj ceremoniji Večernjakovog pečata. Upravo je to bio povod za dolazak Draženke Čuljak u Mostar. U domovinu namjerava uskoro, ovog puta na premijeru filma Sestre, koji je producirao širokobriješki Kadar, a posvećen je danima koje su provele u snijegu.