Mostar: Hrvati bojkotirali svečanu sjednicu?!

Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u Mostaru
Tijekom svečane sjednice, koja je održana u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača", predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić naglasio je da je Mostar uvijek znao da prepozna prave vrijednosti u kriznim vremenima, te da je ponosan što je antifašizam ostao dio identiteta Mostara.

Podsjećajući na prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, Ćorić rekao je da je antifašistička borba nadogradila temelje državnosti BiH, te da su najveće vrijednosti kada čovjek ima državu i živi u slobodi.

Na pitanje novinara zbog čega svečanoj sjednici nisu prisustvovali hrvatski odbornici, Ćorić je rekao da je gradonačelnik Bešlić na službenom putu, a da nije upoznat sa razlozima drugih odbornika.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Faruk Ćupina smatra da je nedolazak Hrvata na svečanu sjednicu pitanje morala i licemjerstva, te dodao da će "usprkos retrogradnim snagama BiH sutra biti bolja i jača".

Odbornik SDA Ibrahim Rahimić kaže da nedolazak Hrvata najbolje govori o njihovom odnosu prema BiH, ističući da je to "klasičan bojkot".

Potpredsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović izjavio je da na sjednicu nije došao zbog ranije preuzetih obveza.

''Ne znam za nedolazak svih Hrvata, nije riječ o dogovoru. Mislim da je u pitanju slučajnost'', izjavio je Vidović.

Iste odgovore Srni je dalo još nekoliko hrvatskih odbornika.

BiH nema zakon o praznicima. U Federaciji BiH je 25. studeni neradni dan i obilježava se kao dan državnosti.

Tog dana 1943. godine održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Vijećnici ZAVNOBiH-a usvojili su tada rezoluciju i proglas narodima BiH u kojima je, između ostalog, izražena volja naroda BiH da je njihova zemlja i srpska i hrvatska i muslimanska.

Nekoliko dana kasnije održano je Drugo zasjedanje AVNOJ-a, na kojem je donijeta odluka o federativnom uređenju Jugoslavije, sa BiH kao jednom od šest ravnopravnih članica.

srna