Mostar: Grom usmrtio 32 ovce u vlasništvu obitelji Prskalo na planini Čabulji

Mostar: Grom usmrtio 32 ovce u vlasništvu obitelji Prskalo na planini Čabulji

...te su oko 17 sati od udarca groma stradale 32 ovce iz stada u vlasništvu obitelji Prskalo, a samo pukom srećom smrt je izbjegao pastir Milan iz Nevesinja. Naime, siloviti grom udario je u bor u blizini kojega je stajao pod kišobranom. Udar ga je odbacio i doslovno "pokosio" dio stada od oko 350 ovaca, koliko je čuvao ovaj pastir.

- Sreća u nesreći je to što Milan nije pretrpio ozbiljnije posljedice. Onako u šoku nazvao me je mobitelom pa sam odmah odjurio na mjesto događaja i imao što vidjeti, kaže nam Josip Prskalo čiji roditelji žive oko tri kilometra dalje. Na tolikoj je udaljenosti i tor iz kojega je Milan krenuo sa stadom na ispašu, gdje ga je i zateklo nesvakidašnje nevrijeme praćeno grmljavinom. Njemu je to bio prvi bliski susret s pogubnim prirodnim fenomenom, a u posebnoj je opasnosti bio zbog mobitela koji, kao i ostali električni uređaji, privlači munje.

Nesreća koja je zadesila hercegovačkog farmera prouzročila je štetu koja se mjeri tisućama maraka. Inače, prema njegovim riječima, jedna ovca minimalno stoji oko 200 KM, a tu je i šteta u proizvodima koje ona donosi tijekom godine. Stariji članovi njegove obitelj pamte sličan slučaj od prije 40 godina kada im je grom na toj planini usmrtio pet krava.

ABCportal.info