Mostar: Grobovi im oprostiti neće

Mostar je miljama daleko od normalnog grada, i tako će biti sve dok se prestane živjeti u prošlost. Ovaj puta tenzije u gradu su podignute šaranjem spomenika u Liska parku poginulim borcima Armije BiH, kako su izvijestili mediji sa istočne strane grada. Radi točnosti informacije javnost izvan Mostara mora znati da je Liska park prije rata bio obični park, i da tu nikada nije postojao nikakav harem. U taj park su se silom prilika pokapali ljudi svih nacionalnosti zbog nemogućnosti izlaska iz grada radi granatiranja grada. U to vrijeme nije postojala Armija BiH, tako da su medijski članci samo manipulacija mrtvima. To je jedina i prava istina, a ovo što nam se događa poslije je posljedica manipulacija. Usprkos tome šaranje spomenika je za svaku osudu i onaj tko ne da mira mrtvima najgori je ološ svoje vrste. Na spomeniku u parku nacrtani su kukasti križevi simbol nacizma kojih se svako normalan treba postidjeti.

Noć poslije opet incident i šaranje spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu Hrvatskih velikana. Uz spomenik ostavljena je parola navijača Veleža, a nisu bolje prošli Kip Kraljice Katarine koji je išaran je natpisom "RAM", a kip Marka Marulića ukrašen je zvijezdom petokrakom. Osim znaka navijačke grupe na spomeniku je osvanuo natpis Smrt fašizmu, a počinitelji valjda smatraju fašistima ljude koji su dali živote za obranu Mostara. Svako pametan trebao bi se postidjeti i komunizma koji je sustav ništa bolji od fašizma.

Čega se pametan stidi budala se ponosi jedini je komentar je na sva ova događanja koja je šef mostarske policije okarakterizirao kao rat grafitima navijačkih skupina uoči Gradskog derbija. Po viđenom na spomenicima samo je jedna strana koja je svoja nedjela i potpisala, na drugoj strani nema potpisa ispod simbola iz prošlosti. Problem je puno dublji i širo od onoga kako se želi prikazati.

Mostar je mali grad u kome se sve sazna, pa tako bi se trebali saznati i počinitelji nedjela koja mrtvima ne daju mira. Osim noćne akcije na Trgu Hrvatskih velikana mladi antifašisti ili komunisti svoj trag su ostavili u još nekoliko mostarskih naselja, tako da nije moguće da ih nije snimila niti jedna od brojnih nadzornih kamera. Ista stvar je sa počiniteljima iz Liska parka. Ovo što nam se događa posljednjih dana nema veze sa nogometom, i nema veze sa zdravim razumom. U nedostatku pravovaljanih informacija najlakše je sve prebaciti na navijače, a prava je istina da u gradu postoje snage koje se ne mogu pomiriti sa činjenicom da je prošlost samo prošlost. Fašizam i komunizam su ideologije iz prošlosti  koje su podjednako osuđene, a razlika između njih je jedino što ovi drugi brane svoje falsifikate i pokušavaju prekrojitu povijest.

Dva najveća zločinca u povijesti svijeta Hitler i Staljin kao ideolozi fašizma i komunizma godinama su bili saveznici, a i to se nastoji prešutjeti.  Postoje žrtve jednih i drugih koje se broje milijunima,  i tu krivu Drinu nitko neće ispraviti. Bilo je ratova i na drugim prostorima svijeta, puno žešćih i sa više žrtava, ali ovdašnja mržnja je nadjačala svaku.

Mostar jeste grad slučaj, ali ne zbog navijača ili nekakvih nestašluka kako to vole pokušati objasniti gradski čelnici. Mostar je grad slučaj zbog nakaradnog i nametnutog statuta koji jedan narod izdiže iznad drugog kao nigdje u BiH ili bilo kojoj državi u okruženju. Dok se to ne riješi Mostar će i dalje biti grad slučaj sa svakodnevnim incidentima i grad bez ikakve kulture i normalnog života u kome ni mrtvi nemaju svoj spokoj.

Gradska vlast i policija moraju žurno pronaći počinitelje nedjela i javnosti priopćiti njihova imena, kao i razloge zašto nekome smetaju mrtvaci i spomenici. Dosta je priča o sporadičnim incidentima i generaliziranju stanja, te osudama nepoznatih osoba koje nikada neće biti uhićene, a ukoliko i budu zahvaljujući sastavu za svoja nedjela neće nikada odgovarati. Aveti prošlosti su na ulicama grada, a pošto aveti ne vole svjetlo svoja nedjela rade pod okriljem noći. Stop propalim ideologijama, počiniteljima svi mogu progledati kroz prste, ali im grobovi mrtvih to nikada oprostiti neće.