Mostar: Gradu prijeti zaraza zbog najezde štakora

smeće
...koji se svakodnevno mogu vidjeti na ulicama Mostara te drugih gradova u Županiji, prešao je maksimalnu granicu.

Gradu prijete i epidemije zbog najezde glodara i zaraznih oboljenja koje mogu prenijeti, međutim na odluku o provođenju sistemske deratizacije još se čeka.

Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ ističu da još nemaju informaciju o tome hoće li ove godine biti urađena barem jesenska deratizacija.

- Prošlog tjedna smo u Ministarstvu zdravstva HNŽ-a imali sastanak o temi provođenja jesenske deratizacije. Ne znam hoće li ona biti urađena, ali moram reći da mi svakim danom imamo brojne pritužbe građana na pojavu štakora na području Mostara, a vjerujemo da je takvo stanje u drugim općinama. Međutim, ništa nije do Zavoda. Izradili smo prijedlog programa preventivne sistemske deratizacije na području HNŽ, koji bi danas trebao biti dostavljen Ministarstvu. To bi onda trebalo ići na Vladu i da se odlučuje o odobrenju sredstava za ovu namjenu - kazao je prim. dr. Eniz Čolaković, direktor Zavoda za Avaz.

Ako Vlada osigura sredstva, ističe Čolaković, mogla bi se naći ustanova koja bi u kratkom roku mogla odraditi jesensku deratizaciju. Ako se to ipak ne dogodi, dodaje Čolaković, Vlada bi trebala u idućoj godini osigurati sredstva jer je, kazao je, situacija kritična i krajnje je vrijeme da se ovaj posao obavi.

Čolaković ističe da su prilikom prikupljanja podataka, koji su neophodni za određivanje vrste i količine sredstava potrebnih za sistemsku deratizaciju i procjenu neophodnih sredstava, uputili dopise svim općinama da im dostave te informacije. Međutim četiri općine nisu poslale podatke, tako da su se u Zavodu fokusirali na izradu programa preventivne sistemske deratizacije na stanje iz 2006. godine, kada je izvršena posljednja sistemska deratizacija u HNŽ-u.

U Ulici kraljice Katarine se građani svakodnevno žale jer je zbog izgradnje kolektora blokiran su prilaz kontejnerima pretrpanih smećem, što otežava njihovo pražnjenje. Stanovnici i dalje bacaju smeće, koje završava u dvorištu Prve osnovne škole Antuna Branka Šimića, gdje budu djeca./