Mostar: Građevinski otpad završava u Neretvi

Mostar, raštani, otpad
Sve je krenulo prije otprilike mjesec dana. Otpad se toliko nagomilao da su se veće količine šuta počele urušavati u Neretvu. Zvonko Pandža, jedan je od mještana Raštana koji je zbog toga odlučio alarmirati javnost.
"Ogorčeni smo ovakvim nesavjesnim ponašanjem nekih ljudi. Otpad se na ovoj lokaciji sve više gomila. Svakim danom zateknemo novi šut. Po danu ne vidimo da itko išta dovlači. Ujutro odjednom osvane nova hrpa", istaknuo je Pandža.

Slijevanje otpada

Prema Pandžinim riječima, mještani Raštana su se do sada svako ljeto kupali u ovom području Neretve. Zbog ovakvog ponašanja to će im od sada, strahuju, biti onemogućeno.
"Tvrdim vam da je u nekim dijelovima rijeka sve do unatrag mjesec dana toliko bila čista da se mogla piti. Sada je stanje katastrofalno. Kada pada kiša počnu se slijevati potoci otpada koji idu izravno u Neretvu. Neretva je naočigled promijenila boju i postala jako zamućena", dodao je Pandža. Iako su nesavjesno odlaganje građevinskog otpada, mještani primijetili još prije mjesec dana, u posljednjih par dana se divlja deponija počela naglo širiti.

Zagađenost rijeke

Mještani su se odlučili prvo pozvati novinare pa tek onda inspekciju. „Do sada smo ih zvali zbog drugih stvari i nikada se ne bi odazvali. Ovaj put smo stoga odlučili javno apelirati kako bi se što prije nešto poduzelo", kazao je Pandža. Sudeći prema količini odloženog otpada radi se o građevinskim tvrtkama koje zbog uštede namjerno zagađuju okoliš.
„Sramota je da se otpad pored javnih odlagališta krijući istovara pored mjesta koja su naseljena i što je još gore dodatno zagađuju Neretvu. Nije mi jasno da u jednom dijelu grada rade kolektore kako bi rijeka bila čistija, a u ovo dijelu dopuštaju da se odlaže šut koji je dodatno zagađuje", istaknuo je Pandža.

Dnevni list