Mostar: Građani za prosvjede, a protiv rušenja i paljenja

Mostar, prosvjedi, Mostar, prosvjedi, Mostar, prosvjedi, plenum građana, prosvjedi, BIH, zahtjevi, plenum građana, Mostar, Mostar, prosvjedi, Mostar, prosvjedi, Mostar, prosvjedi

Nas je zanimalo što naši sugrađani misle o prosvjedima, te smo upitali za mišljenje:

 "Naravno da treba prosvjedovati i tražiti svoja prava. Ja sam umirovljenik i imam 390 km mirovine. Radio sam cijeli radni vijek da bih danas bio prosjak. Da mi ne pomažu djeca davno bi već tražio komad kuha po kontejnerina", rekao nam je Mirko mostarski umirovljenik.

Slično mišljenje ima i umirovljenica Nada koja nam je kazala: "Narodu je prekipjelo, jer ga godinama varaju i kradu. Prosvjede podržavam, ali ne ovo što se dogodilo tijekom njih nisam. Bila sam na Španjolskom trgu, tražim bolji život ne za sebe, jer ja sam proživili svoje, ali hoću da moja djeca i unici žive bolje nego što mi sada živimo".

Tako kaže umirovljenička populacija, a slično razmišljaju i mladi. "Studenti su u svakom društvu nositelji promjena, i tako bi trebalo biti i kod nas. Evo vidite samo u Mostaru ima preko 16.000 studenata koji su bez perspektive. Što im vrijedi diploma kada se ne mogu zaposliti, jer prioritet imaju rodbina, prijatelji i stranačke kolege ovih koji su na vlasti. Ja prosvjede podržavam i želim da nam sutra bude bolje. Isto tako se ograđujem on nereda koji su očito dirigovani iz nekih političkih krugova", riječi su studenta Josipa.

Marija je studentica iz Mostara i ona ima svoje razmišljanje. "Jako mi je žao svih ovih gladnih ljudi koje je nemar vlasti izveo na ulice. Znam kako je teško i mojim roditeljima koji odvajaju svaku marku da bi se moj brat i ja školovali, a puno je onih koji su u goroj situaciji od nas. Sa druge strane ne razumijem ove nerede, kao što ne razumijem zašto su pojedini centri moći iskoristili narod da u sve ovo ubace politiku. Mislim da narod na ulice nije izvelo društveno (ne) uređenje zemlje, nego njihovi gladni stomaci".

Marko je demobilizirani branitelj koji je također vrlo jasan: "Prosvjede podržavam jer sam i sam obespravljen, ali ne rušenje i skandiranje koja smo čuli u Mostaru. Ove koji nam vladaju izabrao je narod, i neka im sutra na izborima kaže što misli o njima. Narodu jeste prekipjelo, ali paljevina i rušenje nisu nikada nikoga doveli do dobrog pa neće ni nas".

Momak koji kaže da se zove Sema je u ratu bio na drugoj strani od Marka. Znaju su od malih nogu, a i danas su prijatelji. "Nakon svega ovoga trebao bi se ja sa Markom posvađati jer tako hoće ovi kojima je u interesu da se dogode neredi. Ko traži nerede i revolociju bili mu oni u avliji, i ne podržajem ovo što se dogodilo u petak u Mostaru. Nismo mi bola više mahniti, bili smo skupa na posvjedima i kada sam vidio tko je bacio prvi kamen okrenuo sam se i otišao. Pametnom dosta".

I na kraju ne možemo ne napisati što je rekla naša Laura: "Za sve je kriva finansijska situacija, narod je doveden na samo dno, i mi hoćemo da nam budu veće mirovine".

Građani Mostara kako vidite slično misle. Narod je obespravljen, prevaren i gladan i kao takav je izašo na ulicu. Ono što se dogodilo nakon toga malo tko podržava.

HERCEGOVINA.info