Mostar: Građani moraju sami plaćati bagere da im se očiste ulice

...kao i naselja poput Bijelog brijega, Centra 2, Bakine luke, Balinovca, Panjevine gdje, tvrde mještani, još nijedan stroj nije prošao te im je još uvijek nemoguća misija otići u trgovinu, liječniku i sl. Stanje u prigradskim naseljima još je i gore.

Plaćaju privatnike

Iako gradske vlasti konstantno pozivaju građane da se i oni moraju maksimalno uključiti u čišćenje i očistiti ispred svojih kuća i zgrada, građani navode kako smetove snijega od dva metra nisu u stanju "izlopatati".
- Očistili smo ispred svojih ulaza i napravili put kako bismo se mogli koliko-toliko kretati, ali ne možemo "izlopatati" čitavu ulicu i napraviti je prohodnom za automobile. S obzirom da već 10 dana nitko od tvrtki koje je grad angažirao nisu nam u stanju doći pomoći, prisiljeni smo sami platiti bager da nam očisti, kazao je jedan stanovnik Panjevine.
Još gora je situacija u prigradskim naseljima, primjerice, u Gornjoj Jasenici.
- Mi imamo smetove i do 4 metra i još nijedan bager nije prošao do nas da nam se pomogne. Ovo je katastrofa. Zašto smo mi i dalje zameteni kad veliki broj strojeva u gradu ne radi ništa, upitao se mještanin Gornje Jasenice gdje su građani još uvijek zameteni i gdje stanuje i veliki broj djece.
- Djeca bi s nedjelje trebala u školu, a još nitko ništa ne poduzima, kazao je mještanin Jasenice.
Građani se pitaju zašto sami moraju plaćati privatne tvrtke kad su iste angažirane od Grada i koje će sve to, kad se stanje normalizirala, uredno od vlasti i naplatiti.
Voditeljica Civilne službe Grada Mostara Slavica Aničić je kazala kako je Civilna zaštita uradila ono što je trebala i što su joj bili prioriteti.
- Glavne prometnice su očišćene, prometnice do odsječenih mjesta su probijene, životi nisu više ugroženi. S obzirom da komunalna poduzeća u gradu sama nisu mogla obavljati sav posao, mi smo angažirali i privatne tvrtke kako bismo doveli do normalnog života. To je urađeno i, po mom mišljenju, sad bi redovite komunalne službe koje imaju sklopljene ugovore i koje su zadužene za održavanje trebale odraditi svoj posao, kazala je.
Komentirajući stanje u Jasenici, gdje mještani tvrde kako su još uvijek zameteni, Aničić je kazala kako joj nije jasno što onda sve mogući prijavljeni strojevi u Jasenici rade.
- Koliko je privatnih strojeva u Jasenici prijavljeno da radi, mislim da bi građani dolje trebali u "hulahopkama hodati". Dano im je gorivo, mjesne zajednice bi to trebale koordinirati, a što oni rade, meni nije poznato, kazala je Aničić.
Isto tako, navodi ona, Grad nije angažirao sve privatne tvrtke te da ako građani unajmljuju privatno bagere, to je njihova stvar i normalno je kako će privatnici isto i odraditi.
- Nama je samo u interesu da ove tvrtke koje smo mi angažirali odrade onaj dio posla za koji smo ih mi zadužili, a oni su to i uradili. Svatko je imao svoje dužnosti i poslove koje su trebali odraditi i to je urađeno. Putovi su probijeni i do Rujišta, Đubrana, Raške Gore, kazala je.
Istaknula je da je u onom trenutku kad je Mostar ostao blokiran najvažnije bilo osigurati da nitko ne strada, da život ne bude ugrožen. Gradska Civilna zaštita, navodi, uradila je i mnogo poslova koji nisu bili u njihovoj nadležnosti kao što je čišćenje magistralnih cesta.
- Svi bi željeli da im netko drugi dođe i počisti. I sama stanujem u Centru 3 gdje strojevi također nisu prošli, već se susjedi izmjenjuju i čiste, kazala je Aničić.

Angažirana poduzeća

Pored gradskih komunalnih poduzeća JP "Komos"i JP "Parkovi", Stožer Civilne zaštite je, nakon što je veliko snježno nevrijeme zahvatilo Mostar, angažirao privatne tvrtke koje imaju odgovarajuću mehanizaciju da se uključe u raščišćavanje i odvoženje snijega.
Tako je plan bio da JP "Komos" bude zadužen za čišćenje Ulice maršala Tita, Brankovca, Ulice braće Brkića i Ulice Mladena Balorde.
Tvrtka HP "Investing" je zadužena za čišćenje Bulevara (od Čekrka do hotela "Ero"), most Hasana Brkića, Musale te Carinskog mosta (do Željezničke stanice).
JP "Parkovi" u svojoj nadležnosti imaju za čišćenje ulica Biskupa Čule, Kralja Tomislava, Kralja Petra Krešimira IV (od Spajalice do Rondoa), Kneza Mihajla Viševića Humskog (od Rondoa do Doma zdravlja), Kralja Tvrtka (od Rondoa do Splitske), Rudarska (od vrha Avenije do hotela Ero), Kneza Višeslava i Splitske.
Tvrtka "Vranica d.o.o." je zadužena za čišćenje ceste za Aluminijski (od Čekrka do izlaza na M-17). Angažirana su i poduzeća GP "Građevinar", poduzeće "Izgradnja Tojaga", tvrtka MAAČ i te druge mostarske tvrtke koje imaju strojeve.

Piše: Ivana Previšić/Dnevni list