FOTO  Mostar: Grad na infuziji

Gro problema nastao je uredbama međunarodne zajednice, a ponajprije se to osjetilo nakom ujedinjavanja šest općina u jedinstveni grad. Jedinstveni grad još nije zaživio osim možda na papiru i u glavama onih koji su sve ovo nametnuli. Prije par dana ugledni profesor, inače rođeni mostarac Nino Raspudić je rekao da bi najbolje riješenje za Mostar bilo organizirati dvije općine, s hrvatskom i bošnjačkom većinom. To u stvarnosti i jeste tako, jer osim golemog gradskog činovničkog aparata ništa drugo i ne funkcionira kao u drugim gradovima. Svaka od strana ima svoje tvrtke koje neovisno posluju, a one koje su na gradskim jaslicama životare. Sve ono što su donijeli i nametnuli visoki, i kakvi više ne predstavnici i izaslanici međunarodne zajednice na terenu je palo u vodu.

Institucije koje su se ujedinili funkcioniraju po sustavu pola-pola, a svaki projekat u bilo kojem dijelu grada uvjetovan je ucjenom sa druge strane. Sjetimo se samo komičnih izbora sportaša godine u organizaciji športskog saveza u kojima je važniji nacionalni paritet od športskih uspjeha i dostignuća. Dani kada se iga Gradski derbi ulice Mostara pretvaraju u Bejrut, a ništa bolja situacija nije ni kada igraju izabrane vrste Hrvatske i BiH. Zajednički projekti su lakrdija, a to se najbolje pokazalo na prošlogodišnjem zimskom gradu. Ideja zajedničkog predblagdanskog grada osuđena je na propast već pri samom otvaranju i pogledu na štandove koji nemaju nikakve veze ni sa zimom, a niti sa blagdanima. O kićenju grada za Božićne i novogodišnje blagdane ne treba ni trošiti puno riječi, i da nije bilo pucnjave petardi ne bi ni osjetili da smo u nekom posebnom periodu. Doduše građani Mostara nemaju puno razloga za slavlje i vlasti ih već unaprijed pripremaju na činjenicu da najgore nije prošlo. Nekada ne tako davno na ulicama našeg grada se čekala ta Nova godina na otvorenom uz zvijezde kakve su Crvena jabuka, Colonia ili Parni valjak, a ovaj puta su oni sretniji otvorili pokoju konzervu u novogodišnjoj noći. Pamti ovaj grad i blagdanske sajmove koji su bili puni posjetitelja, ponajprije djece koja su ove godine blagdane mogla pratiti jedino uz tv ekrane. Na televiziji Sam u kući, a u stvarnosti sam u podijeljenom gradu.

Hoće li se ove godine riješiti problemi gradskog parkinga, izrovanih prometnica, športske dvorane ili trim staze ? Da li će i ove godine grad biti pun pasa lutalica i prosjaka? Ukoliko bude jugovine kao lani, teško će biti i pravih pomaka u ovoj godini. Građanima grada na Neretvi jedino ostaje da svi skupa čekmo neku noviju godinu koja će nam svima skupa donijeti neke puno bolje bure i vjetrove od ovih koji su nam puhali ovih zadnjih nekoliko godina.

hercegovina.info