Mostar: Gdje su pare od kuvajtskog kredita koji su uzeli Bošnjaci

...blokiranje računa, kazano je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća kada se po pitanju problematike kuvajtskog kredita vodila žestoka rasprava.

Kuvajtski kredit podigle su bivše tri mostarske gradske općine Stari grad, Jugoistok i Sjever 1999. godine s rokom otplate od 20 godina, a s namjenom saniranja cesta Gornja Drežnica - Donja Drežnica, Potoci - Rasoje - Vrapčići. Još u srpnju 2005. godine tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown je obećao kako će riješiti pitanje kuvajtskog kredita, ali to obećanje nije ispunio ni on ni njegovi nasljednici na toj funkciji, piše "Dnevni list".

Općinski sud u Sarajevu, u pravnoj stvari tužitelja Razvojna banka d.d. Sarajevo protiv tuženog Grada Mostara, radi naplate novčanog potraživanja po kuvajtskom kreditu donio je presudu kojom se usvaja tužbeni zahtjev. Njime se Grad Mostar obvezuje tužitelju, Razvojnoj banci FBiH, isplatiti neplaćeni dug od 3.517.826,01 marke po dospjelim obvezama po glavnici, sa stanjem na dan 25. travnja 2011., te 2.640.245,10 maraka dospjele kamate.

Ovo je samo prvi utuženi dio kreditne obveze u visini od 15 milijuna maraka bez kamata. Jučer je kazano kako umjesto 6 milijuna Gradu prijeti 20 milijuna maraka sudskih presuda, od kojih su 13 milijuna zatezne kamate.

Optužbe, politiziranja, jesu li sredstva od ovog kredita transparentno trošena, tko je odgovoran što se o vraćanju ovog kredita 10 godina šutjelo, i što je sukladno sudskim presudama Mostaru sve izvjesnija ovrha, samo su neka od pitanja koja su se jučer povlačila.

Elaborat oko kuvajtskog kredita iznio je vijećnik Marko Marušić koji je i tražio razmatranje ovog pitanja na sjednici Vijeća. Mišljenja je kako je informacija koju su primili od javnog pravobranitelja Senada Droce priča za malu djecu. Smatra kako Grad i Javno pravobraniteljstvo nisu učinili sve kako bi se ovaj spor riješio te je Marušić ponudio svoju pomoć Javnom pravobraniteljstvu da se Mostar rastereti ovog kredita, da se izvuče iz ralja ovrhe.

- Osobno sam se uvjerio u paralelizme i opstrukciju ove problematike kad sam tražio dokumentaciju o ovom predmetu i nisam dobio ništa, jer se radi o klasičnoj opstrukciji. Imam sumnje kako se sredstva kredita nisu trošila transparentno, mora se povući pitanje odgovornosti, kazao je Marušić.

Replicirajući na Marušićeve optužbe, Droce je kazao kako je jasno da se pravno ovdje ne može više ništa učiniti.

- Ako se može naći političko rješenje, mislim da će to jedino uroditi plodom. Pravnog rješenja nema, činjenice i dokazi su sve na strani Razvojne banke, tako da je sve izvjesnija blokada računa i ovrha. I kad bi nekog objesili na Musali, grad se neće osloboditi obveze vraćanja duga za kuvajtski kredit, a ako počnemo pričati o odgovornosti, takvih bi bilo i previše. Ako je netko uzeo taj novac i bacio ga u Neretvu, treba ga objesiti. Ono što ne bi trebalo dopustiti da nam se dogodi da po prvoj pravomoćnoj presudi imamo blokiran račun što bi nas dovelo u kolaps, kazao je Droce. Istaknuo je kako samo politički dogovor može riješiti ovo pitanje te kako sa zahtjevima za rješenje treba ići prema Vladi Federacije i Razvojnoj banci.

- Istovremeno i s gradonačelnikom treba iznaći sredstva, ukoliko dođe pravomoćna presuda za izvršenjem, da je imamo od čega vraćati, od prodaje imovine i sl., kazao je Droce.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić je kazao kako je Grad nastojao to riješiti, ali bez uspjeha.

- Sudske presude još nisu izvršne iz razloga što se s međunarodnom zajednicom i Vladom Federacije još rade pregovori oko rješavanja tih obveza, kazao je Bešlić. Nakon višesatne rasprave po ovom pitanju zaključeno je kako će se intenzivirati razgovori s Vladom Federacije BiH od koje će se tražiti žurno rješavanje ovog slučaja, s obzirom da je Razvojna banka, koja tuži Grad Mostar zbog kuvajtskog kredita, u vlasništvu Vlade FBiH. Istovremeno, pokušat će se pronaći dodatna dokumentacija za osporavanje tužbe Razvojne banke.

Inače, sama sjednica je započela burno. Vijećnici su se trebali izjašnjavati o planovima Sjeverni logor i Centar 2, no i njihov pokušaj usvajanja završio je potpunim debaklom u Gradskom vijeću. Bošnjački vijećnici tražili su da se provede rasprava po planiranom dnevnom redu i glasuje o planovima, dok su iz Kluba Hrvata u GV-u poručili da bi bilo bolje usvojiti sve planove "u paketu", odnosno zajedno sa planovima za južni dio grada koji bi uskoro trebali doći pred Vijeće.

Vijećnik SDP-a Nedjeljko Prljeta pozvao je da se konačno usvoje planovi, ocijenivši kako sadašnje stanje potpune anarhije po ovom pitanju ne smije više biti tolerirano. U pokušaju pronalaska kompromisnog rješenja za govornicu je izišao gradonačelnik Ljubo Bešlić, obećavši da bi se o svim urbanističkim planovima trebalo razgovarati na prvoj sjednici Gradskog vijeća u rujnu. Njegov prijedlog vijećnici su odbili, što je rezultiralo izlaskom sa sjednice vijećnika HDZ-a i nekoliko samostalnih vijećnika iz reda hrvatskog naroda. Kako Vijeće nije više imalo potrebnu dvotrećinsku većinu za usvajanje regulacijskih planova, rasprava po tom pitanju je jednostavno prekinuta. Vijećnici iz HDZ-a poslije su se vratili na raspravu o ostalim točkama dnevnog reda, ali su zato zasjedanje napustila dva vijećnika SDP-a, objavio je među ostalim "Dnevni list".