Mostar: Europska prijestolnica kulture ili grad koji se guši u smeću

Smeće, uborak
Mostar je već nekoliko dana zatrpan smećem koje se ne odvozi s gradskih odlagališta zbog blokade gradske deponije na Uborku.

Građani koji su blokirali prilaz deponiji ističu da će ostati istrajni i da neće dozvoliti da se smeće dalje istovara i deponije na Uborku.

Sve je krenulo od informacije da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u kojemu je registrirana visoka koncentracija teških metala.

Građani koji su blokirali deponiju traže saniranje gradskog odlagališta te ne dopušta gradskim komunalnim poduzećima odlaganje prikupljenog smeća, a blokada traje već peti dan, a za to vrijeme grad je doslovno zatrpan smećem.

Slike grada zatrpanog smećem brzinom svjetlosti šire se putem društvenih mreža i odlaze u svijet. Stanje je već danas alarmantno s obzirom na činjenicu da su ovih dana u Mostaru ekstremno velike temperature.

Ako se ne pronađe rješenje stanje će biti puno gore, te će građanima prijetili opasnost od zaraznih bolesti. Žalosno je da grad koji želi biti europska prijestolnica kulture sebi dozvoljava ovakve probleme u vezi smeća.

Građanima je dosta prepucavanja onih koji krivicu prebacuju jedni na druge i jedino što žele jeste da se smeće odveze iz njihovih dvorišta.

Sada je najmanje bitno što o ovome misle nekakvi turisti ili slučajni prolaznici koji će se zgroziti prizorima i otići. Bitni su jedino građani Mostara koji ni krivi ni dužni ostaju u svom gradu zatrpani smećem.

Do sada su uglavnom građani šutjeli i čekali, a jutros se putem društvenih mreža pojavila fotografija ostavljene vrećice smeća ispred Gradske vijećnice. Ovako dalje ne ide, i krajnje je vrijeme da se nešto učini i to odmah danas, sutra će možda već biti kasno.

HERCEGOVINA.info