Mostar: Eko akcija SEUH-a na Buni

Buna, ekološka akcija čišćenja, seuh
Eko akcija SEUH-a ove godine nosi naziv „U spomen Damiru Pandži" a povod nazivu je sjećanje i odavanje počasti u spomen vrsnome roniocu, prijatelju, kolegi i osnivaču Sportsko ekološke udruge Hercegovine. Tajnik SEUH-a Damir Pandža, instruktor ronjenja, zaljubljenik u prirodu, strastveni biciklista, organizator prethodnih eko akcija SEUH-a, nesretno je preminuo 5.11.2013. godine.

Na poziv predsjednika SEUH-a doc.dr. Davorina Kozomare na eko akciju su se odazvali ronioci klubova i saveza iz Bosne i Hercegovine, Ronilački savez FBiH, RK Buško jezero Livno, ŠREK Vidra Ljubuški, RK Poseidon Mostar, RK Bosna Sarajevo, KPA Eksplorer Sarajevo, HRK Neum te iz Republike Hrvatske, Hrvatski ronilački savez, REK Vidra Split i ERK Periska Ploče

Ovogodišnju Eko akciju SEUH-a čišćenja korita rijeke i priobalja podržali su Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Turistička zajednica HNŽ, Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar, Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, JP Parkovi Mostar, Grad Mostar - Odjel za društvene djelatnosti i Agroturistička udruga Bona Buna.

Na otvaranju eko akcije bili su nazočni ministar MUP-a HNŽ Slađan Bevanda, ministar branitelja HNŽ Oliver Soldo, gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić i ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ Eugen Ćubela, a vatrogasci su svojim vozilom i ljudstvom pomogli pri vađenju krupnog otpada i smeća.

Ove godine u koritu rijeke Bune su primijećeni riječni rakovi, što je potvrda čistoće, a čemu su vjerojatno doprinijele i ekološke aktivnosti SEUH-a u protekle tri godine.

Eko akcija je završena u nedjelju 6. srpnja uronom u pećinu Crno vrelo u kojoj je sudjelovalo 20ak ronitelja, a najveća dubina urona iznosila je 51 metar dubine.