Mostar: Dva lica Božića

Puno je bolesnih, starih , nemoćnih i siromašnih koji sebi za Božić ne mogu priuštiti niti ono najosnovnije za život.

Priča 1: Mjesto radnje je jedan od mnogobrojnih tržnih centara u Mostaru. Na izlasku sa blagajni stoje dvoja kolica na kojima piše „Humanitarna pomoć za siromašnu djecu". Nekoliko mladih volonterki strpljivo stoje i kupce mole za pomoć u bilo čemu za siromašnu djecu kojima je i obična čokolada strana riječ. Nažalost, takve djece je sve više i više, te da nije hrabrih i nesebičnih volontera i volonterki niti za Božić mnogi od njih ne bi vidjeli čokoladu i bombone.

Priča 2: Mjesto radnje isto kao i kod slike 1, samo dvadesetak metara dalje. Dvije animatorice koje su došle iz nekog drugog grada za jednim stolom pomažu dječaku nacrtati djeda Božićnjaka. Dijete je nervozno, stalno se vrpolji, a animatorice ga nude raznim vrstama slatkiša i nestrpljivo čekaju kada će se djetetovi roditelji vratiti iz shopinga. Vraćajući se punih ruku i punih vrećica, (naravno i ne osvrćući se na volonterke koje sakupljaju pomoć siromašnoj djeci) ,oni su najprije sve kupljeno odnijeli u veliki automobil koji je u garaži zauzeo dva parking mjesta, a potom dolaze po svoje dijete. Za svoj trud animatorice, koje ne znaju ništa o duhu Božića i radosti darivanja, biti će dobro plaćene za uslugu „čuvanja" djeteta.

Nažalost, to je slika kakvu možete vidjeti u bilo kojem gradu u našem okruženju. Dva lica Božića koja će se urezati u sjećanje svakom slučajnom prolazniku. Na jednoj strani studentice koje svoje slobodno vrijeme koriste volontirajući za gladnu i siromašnu djecu, a na drugoj skupo plaćene animatorice i djeca kojima je „nema" stran pojam. Onaj gore vidi sve, pa će valjda vidjeti i ovu o čemu smo pisali.

hercegovina.info