Mostar: Drogu u zatvoru ubacuju uz pomoć sira "Zdenka"

Niz koraka koje je poduzelo vodstvo zatvora dovelo je do smanjenja broja sukoba između zatvorenika, manje droge unutar zatvorskih zidina, a krenulo se i u borbu s korupcijom među čuvarima.

Jedan od najvećih problema ove ustanove jest njezina lokacija. Naime, Mostar je jedan od rijetkih gradova u svijetu u kojem se zatvor nalazi u centru grada. „Naša lokacija omogućava da se u svakom trenutku droga, ali i drugi opasni predmeti ubace unutar zatvorskih zidina. Zbog toga smo ispred zatvora postavili stražarsko mjesto kako bi smanjili mogućnost takvih radnji“, rekli su nam u mostarskom zatvoru.

Ali kriminalci su inovativni i svaki dan nalaze način da postignu svoj cilj. „Drogu u zatvor pokušavaju ubaciti i uz pomoć sira Zdenka. Na vrećicu s drogom stave sir Zdenku i u večernjim satima pokušavaju zatvorenicima preko zida, kroz prozor prebaciti opojna sredstva. Ako promaše prozor, sir se zalijepi za zid, a onda ga zatvorenici pokušavaju dohvatiti“, prepričavaju nam djelatnicima mostarskog zatvora.

Naravno, često se dogodi da onaj tko baca drogu u cijelosti promaši cilj, pa stražari tijekom noći ili ujutro nalaze paketiće droge po zatvorskom dvorištu, te istu predaju nadležnim službama. Zanimljivo je kako neki zatvori u BiH još uvijek negiraju kako unutar njihovih zidina postoji problem droge. U mostarskom zatvoru sasvim otvoreno pričaju o ovome problemu. „Droge će u zatvorima uvijek biti i to nije nikakva tajna. Negacija problema samo dovodi do njegovog podubljenja. Droge unutar zatvorskih zidina ima, ali mi poduzimamo sve kako bi broj ovih slučajeva smanjili na minimum. Uspješno se borimo protiv ovoga problema, a to pokazuju i rezultati našega rada“, govore naši sugovornici.

Da je njihova priča točna potvrđuje podatak kako je mostarski zatvor prvi u BiH u kojem će jedan osuđenik biti osuđen zbog posjedovanja droge. „Tijekom jednoga pretresa kod te osobe smo pronašli izvjesnu količinu droge. Podignuta je krivična prijava i vjerujemo kako će zatvorenik biti osuđen. To je prvi takav slučaj u BiH“, govore čelnici mostarskog zatvora.

Daljnje poboljšanje situacije se očekuje nakon što se ova ustanova preseli u novi zatvor koji se treba graditi u južnom dijelu Mostara. Više neće biti mogućnosti za prebacivanje predmeta i opojnih sredstava preko zida jer će zatvor biti udaljen od glavnih prometnica, a mjere sigurnosti će biti daleko veće.

Izvor: B.U./pogled.ba