FOTO  Mostar: Dramatična noć u stanu u Zvijezdari iz kojeg su odjekivale detonacije

Mostar, požar, Mostar, požar, zvjezdara
...preko puta "Mostarke", u središnjoj Ulici kralja Tomislava (Avenija) u gradu na Neretvi, gdje je jučer oko 1 sat izbio požar na najvišem, 15. katu. Žarište je bilo u stanu koji koristi Ivo Bušić zvani Amerikanac iz Konjica.

On se, kako piše večerenji list, u posljednji trenutak spasio iz vatrene buktinje koja se brzo proširila na čitav kat. Naknadno pristigli vatrogasci su, provalivši ulazna vrata u plamenu susjednog stana, nakon sat i pol konačno spasili dvije 19-godišnjakinje. One su bile zarobljene unutar i prekrivene dekama čekale spas na balkonu.

Zbog gustog dima, ispuzale su i s mokrim ručnicima preko glave istrčale u prizemlje. Jedna od njih je rekla Večerenjem listu da su jedva spasile živu glavu te da se i nakon 12 sati tresu od hladnoće i straha.

Uznemireni stanovnici kažu da su za to vrijeme odjekivale detonacije iz Bušićeva stana pa se vjerovalo da unutra ima eksploziva i streljiva, što je doprinijelo još većoj panici u čitavoj zgradi u kojoj je baš jutro ranije prestalo raditi dizalo koje se često kvari, što je umnogome usporilo gašenje. Vatrogasci su tako, uz pomoć stanara, s teškom mukom tek nešto prije 4 sata obuzdali stihiju. Požar im nije dao mira ni tijekom dana jer bi se, tu i tamo, ponovno pojavljivala vatra na žarištu potpuno uništenog stana pa su na vrh zgrade vukli teške vodene ruksake.

Negodovanje stanara

- Vatra me probudila. Da nije, sigurno bi me dim ugušio i izgorio bih. Malo mi je samo spržena brada. Iza ponoći sam došao i zapalio svijeću. Čitao sam novine i zaspao, a svijeća je učinila svoje - kaže Bušić koji živi sam u stanu u kojemu je još unazad 10 godina isključena el. energija zbog neplaćanja.

Na upit o detonacijama, odgovorio je da nije imao eksploziva ni streljiva, nego da su zbog vatre pucala stakla, petarde, dezodoransi... Upravo dok nam je pričao, na njega su žučno redom negodovali brojni stanari te tražili njegovo iseljenje.

- Raniji korisnik nije platio struju pa je prije 7-8 godina za nekoliko tisuća maraka Bušiću prodao jednosoban stan koji je zapravo nekada bio naša praonica. Godinama imamo problema zbog Bušića koji svakodnevno dovlači otpad u stan i širi nesnosan miris. Pijanoga ga nerijetko zateknemo na stubama, kada pogrdno viče i lupa ili jednostavno se čitav ispruži i spava. Već godinama strahujemo za djecu. Slobodno napišite. Ovdje u zgradi ima poznanika koji ga štiti i tako to godinama traje. I kada je izbio požar, nije tražio nikoga drugoga nego njega te za to izgubljeno vrijeme sve ugrozio. Svi ga u gradu znaju kao lutalicu sklonu alkoholu. Zbog zločina je bio u zatvoru u Njemačkoj. Za stan nema nikakvih papira... - nabrajali su vidno ljutiti stanari, uskačući jedan drugome u riječ.

Pozvali policiju

Prozvani Bušić na to je Večerenjem listu tek tiho rekao da je prije i tijekom rata radio u Njemačkoj te da otuda i prima mirovinu, kao i da nema telefon te se, onako iza sna i u panici, prvo sjetio povjerenika zgrade na trećem katu pa se spustio do njega i rekao mu da zove vatrogasce.

Tvrdi kako do sada nije nikome pravio probleme te da se požar mogao svakome dogoditi. Dodao je i da mu je žao zbog nastalih neugodnosti koje je igrom nesretnih okolnosti priredio susjedima. No, oni više nisu ni htjeli čuti za njega, nego su pozivali policiju da ispita što on uopće radi u njihovoj zgradi.

Vecernji list