Mostar domaćin trećeg kongresa o katastru u BiH

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,

Nakon uspješno organiziranog prvog (Neum, 2007. godine) i drugog (Ilidža, 2011. godine), društvo priprema i treći kongres o katastru u BiH, koji će se održati u Mostaru od 02. do 04. prosinca ove godine.

Kongres se priprema i održava u okolnostima značajnih aktivnosti u području zemljišne administracije u BiH, a napose u Federaciji BiH.
Kada je Federacija BiH u pitanju, u prvom je redu potrebno istaknuti implementaciju jedinstvenog sustava za vođenje katastra katastar.ba, koji je po prvi put u povijesti standardizirao vođenje katastra. Katastarski podatci zahvaljujući tom sustavu su dostupni putem Interneta. Radi se na izgradnji Infrastrukture prostornih podataka, koja je na II. kongresu nazvana „izazovom budućnosti". U tom pravcu Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je implementirala Geoportal, kao središnju točku pristupa prostornim podatcima.

Važno je naglasiti da je započela realizacija projekta „Registracija nekretnina" , koji za cijeli sustav zemljišne administracije predstavlja veliki izazov. Tu je i projekt „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini", tzv. CILAP, kroz kojeg se nastoji modernizirati sustav zemljišne administracije te ga obogatiti novim područjima djelovanja poput adresnog registra, procjene vrijednosti nekretnina i digitalnog arhiva. Tijekom protekle dvije godine značajno se radilo i na definiranju zakonodavnog okvira u Federaciji BiH. Zastupnički dom Parlamenta Federacije usvojio je nacrt Zakona o izmjeri i registraciji nekretnina, a u okviru tog istog zakona uređuje se katastar nekretnina i zemljišna knjiga, pa se slobodno može reći da smo trenutno bliže nego ikad ranije usvajanju novog zakonodavnog okvira.
Program III. kongresa o kastru u BiH, sastojat će se od šest sesija. Bit će to prilika da Društvo prigodnom svečanošću u sklopu uvodne sesije obilježi dvadeset godina svoga rada. U toj prigodi bit će dodijeljena priznanja Društva zaslužnim pojedincima koji su u proteklih 20 godina dali značajan doprinos njegovom radu.
U drugoj sesiji svoj rad, trenutne aktivnosti, projekte i proizvode predstavit će Federalna uprava za geodetske i imovinske poslove. Treća sesija posvećena je aktivnostima CILAP i IMPULS projekata. Ove dvije sesije sudionicima Kongresa dat će potpuni uvid u sve aktivnosti koje se u Federaciji BiH provode u području zemljišne administracije. Tijekom ostale tri sesije predstavit će se radovi koji su prijavljeni kongresu (15 radova). U radovima se obrađuju i prezentiraju aktualne teme u području zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama.
S obzirom na program Kongresa, aktualnost tema, prateće izložbe geodetske opreme i softvera, očekuje se nazočnost velikog broja stručnjaka iz područja zemljišne administracije iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.
Prijave za sudjelovanje i sve dodatne informacije vezane za III. kongres o katastru u Bosni i Hercegovini dostupne su na web stranici društva www.gdhb.ba .