Mostar: Dokumentarni film Huda jama - strogo čuvana tajna u Kosači

huda jama, Društvo Huda jama, film

Film je snimljen prema predlošku istoimene knjige Romana Leljaka i govori o stradanju hrvatskih, slovenskih i austrijskih civila koje su bez suđenja zvjerski mučili i pogubili komunisti 1945. godine, nekoliko tjedana nakon završetka Drugog svjetskog rata.
Huda Jama je naselje u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama. U sklopu rudnika je Barbarin rov u kojemu je 2009. godine pronađena masovna grobnica.

Slovenski publicist Roman Leljak u knjizi "Huda jama - strogo čuvana tajna" iz 2015. godine iznosi pretpostavku da se u dubljim dijelovima rudnika nalazi još 2300 tijela žrtava: pronađenih 726 tijela nađeni su u 15 metara rudnika najbližih površini. Prema dostupnim podacima, žrtve su dovođene na stratište u vremenu od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine.

Ovo je samo jedno od mjesta na kojima se nalaze žrtve poslijeratnih masovnih ubojstava.
Organizatori mostarske projekcije filma su Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat i Odjel za iseljeništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, te Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače.

Hrvatski se narod Hercegovine, svake godine u veljači, na poseban način prisjeća tragičnih događaja i masovnih zločina koji su uslijedili nakon "oslobođenja" 1945. godine, a ovaj film objektivno i znanstveno svjedoči o žrtvi i stradanju kojim je započela totalitarna komunistička vladavina na našim prostorima. Svojom nazočnošću odajmo počast svim žrtvama na dostojanstven način s nadom da se ovakvi zločini nikada i nikome više neće dogoditi.