Mostar: “Dok se Velež ne vrati pod Bijeli brijeg, Hrvatima nema u Stari grad”

Uglavnom se radi o Bošnjacima, dok Hrvata i Srba nema ni blizu. Jedan od 32 prijeratna korisnika prostora koji su podnosili zahtjeve za povrat kaže kako je tu očigledno presudio politički dogovor i da bivše vlasnike kafića, restorana i suvenirnica više nitko i ne spominje.

Politički dogovor

 „Očigledno je sve to dogovoreno. Poručeno nam je kako će se Hrvati vratiti u Stari grad tek kad se Velež vrati pod Bijeli brijeg. Sve se manje to spominje, možda još ponekad pred izbore. Iako moram istaknuti, nije bilo riječ samo o Hrvatima, tu je bio i veliki broj Srba, pa čak i Albanaca koji su do samog rata koristili prostore. Mislim da bi se našim povratkom napravilo dosta toga na očuvanju Mostara i na slici multietničnosti grada, koja se želi poslati u svijet, rekao je prijeratni korisnik prostora. Zamolio nas je da ga ne navodimo, jer je ranije često izlazio u medijima, a po ovom pitanju se ne želi više pretjerano izlagati.

 Trideset i dva prijeratna korisnika koji su napustili svoje objekte tijekom rata angažirali su odvjetnika Ninu Gvodzića da se izbori za povrat lokala. Gvozdić se danas prisjeća kako se tada tek radilo o inicijativi i da nikada nije pokrenut spor.

 No, ističe da, iako je od tada prošao dugi niz godina, ništa se nije riješilo po pitanju bivših korisnika. „Neke stvari su jednostavno takve. Stanje je i dalje zaleđeno. Vlada “status quo” koji nije legalan. Sve je neregularno i radi se o nezakonito korištenim prostorima. I nakon toliko godina u Mostaru je ostalo na snazi ratno stanje. I dalje za Mostar vlada ona “tko je jamio, jamio”. Sve bi mogla riješiti gradska vlast s javnim natječajem. Međutim, kako oni to rješavaju – uvijek ima prednost onaj tko je “jamio”, odnosno onaj koji sad koristi, naglasio je Gvozdić.

 Uvjeren je da bi gradske vlasti, kada bi htjele, to mogle riješiti na vrlo jednostavan način, raspisivanjem javnog natječaja, u kojem nitko ne bi imao prednost.

Oručevićeve tvrdnje

 Komentar iz Službe za nekretnine u Gradskoj upravi po ovom pitanju nismo uspjeli dobiti, jer nam se šef službe Zvonko Stanić nije javio na telefon. No, podsjetimo kako je nedavno za naš list potvrdio da je poništen natječaj za davanje u zakup javnih prostora koji je Grad bio raspisao u protekloj godini. Natječaj je poništen radi uočenih proceduralnih pogrešaka u zaprimanju ponuda, a uskoro će biti ponovno otvoren.

 „Točan datum raspisivanja novog natječaja ne mogu precizirati, rekao je tad Stanić. No, kako ga nismo uspjeli dobiti, ostaje nepoznato kada će to biti napravljeno i hoće li itko imati prednost na natječaju. Naime, Grad Mostar upravlja i raspolaže s 229 poslovnih prostora koje daje u zakup, a najviše prostora nalazi se upravo u gradskom području Stari grad.
O povratku Hrvata i Srba, odnosno prijeratnih korisnika prostora od političara je ranije naglašavao jedino bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević.

 „Gradsko vijeće treba donijeti odluku da se ponište svi ugovori i da se poslovni prostori vrate onima koji su ih koristili do 1991., rekao je svojevremeno Safet Oručević.
Oručević je tom prilikom naglasio da se moraju uspostaviti jasni standardi koji bi vrijedili za cijeli grad, a ne samo za staru jezgru. Nekoliko godina kasnije ispostavlja se da je Oručević bio sasvim u pravu po ovom pitanju i da bi mnoge stvari danas u Mostaru bile jasnije i unaprjeđenije. No, njegove inicijative oni koji su u to vrijeme bili na vlasti nikada nisu proveli u djelo. Tako da danas imamo grad u kojem je većina stvari i dalje podijeljena nacionalno.  

 PAUNOVSKI: U Starom gradu treba biti naglašena nacionalna zastupljenost svih naroda

 Milenko Paunovski, vijećnik Narodne stranke Radom za boljitak, u više navrata se javno na sjednicama Gradskog vijeća zalagao za povratak Hrvata i Srba u Stari grad.
„Kad je na Vijeću bila rasprava oko prostora i određivanja cijena u zonama, rekao sam i da u Starom gradu treba biti itekako naglašena nacionalna zastupljenost, izuzev u slučaju kad se radi o licitaciji. Protiv toga se prvi usprotivila SDA, a ja sam im i naglasio kako se stanje treba kad–tad riješiti, jer i Grad Mostar je digao kredit za Stari grad i za obnovu Starog mosta. Time bi bila zastupljena i nacionalna struktura, a i Mostar bi zaživio, pa bi i ja otišao na kavu, recimo “'Kod Ante' pod Starim mostom”. Po meni bi dobro bilo da ima određeni broj Hrvata i Srba u Starom gradu. No, imam osjećaj da oni to čvrsto čuvaju, što se vidi i po sjednicama Gradskog vijeća, komentirao je Paunovski za Dnevni list.