Mostar dobiva sedam hotela

Barem kad je u pitanju turizam. U toj gospodarskoj grani Mostar ima mnogo prednosti i u tom segmentu se treba i razvijati. To su “skužili” i gospodarstvenici, koji namjeravaju ulagati u turizam i hotelijerstvo. Za te grane postoji veliki interes pa bi Mostar u skorije vrijeme trebao dobiti sedam hotela, čime će se dodatno popraviti smještajni kapaciteti i širom otvoriti vrata stranim gostima.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list

Radi se o hotelima “Neretva”, “Ruža”, “Mostar”, zatim hotelu koji će se nalaziti u Mepasovoj zgradi, hotelskom kompleksu u nekadašnjoj “Djevojačkoj školi”, onda objektu koji će se nalaziti preko puta Franjevačke crkve te hotelu na Buni.

Identičan izgled


Izgradnja hotela “Neretva”, prijeratno okupljalište Mostaraca, započela je 2009. godine, no radovi su u posljednje vrijeme malo usporili zbog financijske krize. Ipak, prema nedavnim najavama menadžerice tvrtke Neretva, radovi na prvoj fazi bi trebali skoro biti gotovi, nakon čega odmah kreće druga faza. Bez obzira na poteškoće, očekuje se da Neretva bude dovršena iduće godine. 

Hotel Neretva će s vanjske strane zadržati potpuno identičan izgled, što je bio i jedan od uvjeta kako bi novi vlasnik dobio dozvolu od Federalnog ministarstva za prostorno uređenje, kao i za potrebna odobrenja od gradskih vlasti Mostara. Budući da se radi o nacionalnom spomeniku, koristit će se materijali u potpuno istom obliku kako je to rađeno i pri samoj izgradnji hotela. Unutrašnjost će biti prilagođena sadašnjim standardima hotelskih usluga. Hotel će imati 90 soba i bit će uređen kao poslovno-ugostiteljski objekt. Prvi kat hotela će biti isključivo ugostiteljskog tipa, dok će u podzemlju biti izgrađena garaža za sve korisnike usluga hotela. 

Za razliku od hotela “Neretva”, izgradnja hotela “Ruža” još nije započela, ali se skoro očekuje jer je najavljena za ljeto. Nakon višegodišnjih prepucavanja Odbor za svjetsko kulturno nasljeđe UNESCO-a na prošlogodišnjoj skupštini održanoj u Brazilu konačno je dao zeleno svijetlo za nastavak radova pa su time stečeni uvjeti za nastavak. Mostar bi s hotelom “Ruža” dobio elitni hotel u samom središtu, a za preostali dio radova je potrebno dvije i pol godine.

Čekaju se papiri


Pored Ruže u staroj gradskoj jezgri planirana je i izgradnja hotelskog kompleksa koji bi se trebao izgraditi na mjestu bivše Više djevojačke škole. Prije nekoliko mjeseci Grad Mostar je objavio javni poziv za pronalazak investitora za ulaganje u objekte bivše Više djevojačke škole u cilju prenamjene istih u hotelsko-poslovni kompleks visoke kategorije. Ovaj projekt će sigurno biti od velike važnosti za Stari grad jer dopunjava sve one sadržaje koji ovom djelu grada nedostaju, počevši od garaža, kojih je u projektu planirano 150 pa sve do bazena za rekreaciju.
Nekad iduće godine Mostar bi trebao dobiti i elitni hotel u Mepasovoj zgradi, koja se gradi na prostoru nekadašnje Stare bolnice. Tu je najavljena izgradnja još jednog elitnog hotela. 

Zatim, u skorije vrijeme se očekuje i dovršetak hotela koji se nalazi preko puta Franjevačke crkve. Radovi se nalaze u finalnoj fazi. Također, planirana je i rekonstrukcija hotela “Mostar”, koja još nije počela jer Grad Mostar već dvije godine nema komisije za davanje stručnih mišljenja, koja daje zeleno svjetlo za izgradnju pa se radovi ne mogu započeti bez potrebne dokumentacije. Osim ovih šest hotela očekuje se i skori početak gradnje suvremenog hotela na Buni, koji će se nalaziti na mjestu nekadašnjeg hotelskog kompleksa.