Mostar: “Dobila sam otkaz u McDonald'su jer sam se požalila što mi od 6.mjeseca ne uplaćuju zdravstveno osiguranje”

...po kojima su prepoznatljivi.
To najbolje svjedoči primjer bivše zaposlenice McDonald'sa u Mostaru Ivane Pracajić koja je prilikom zapošljavanja u ovoj tvrtki smatrala da je konačno uspjela dobiti posao gdje će imati sva ljudska i radna prava. No, prošlog tjedna je spoznala da je sva njezina sreća samo iluzija, u kojoj je baš njoj ova tvrtka, svjetski cijenjeno ime, povrijedila radnička pa i ljudska prva, piše Dnevni list.

Narušena ljudska prava

- Sedamnaestoga ovog mjeseca, na dan kad mi je trebao biti produžen ugovor, dobila sam otkaz jer sam se u studenome požalila Upravi McDonald'sa zašto radnici nemaju zdravstveno osiguranje od 6. mjeseca, bar je to bilo njihovo objašnjenje na otkaz, kazala je Ivana Pracajić, koja je bila radnica u McDonald'su od otvaranja.
Kako kaže, pismeno se obratila Upravi McDonald'sa, ali nije ni slutila kako će reagirati, jer samo traži svoja zaslužena prava.
- Nisu mi odmah odgovorili, ali kada sam pitala ugrožava li mi posao to što sam iznijela svoje mišljenje, rekli su da se ne zna koliko je to bio pametan potez. Kazali su mi kasnije kada sam dobila otkaz da se moje takvo ponašanje nije svidjelo nadležnim u Sarajevu te da su mi zato dali otkaz. Zar je razlog da zato što sam rekla istinu idem kući jer sam tražila svoja radnička prava, istaknula je ogorčeno Ivana.
Posebno je naglasila kako se nama obratila jer joj je žao ljudi koji su s njom radili, a ne smiju tražiti svoja prava jer se boje za posao.

- Ovo radim zbog ostalih radnika koji prolaze kroz isto ono kroz što sam ja prolazila, a boje se reći. Meni je žao što sam izgubila posao, ali želim bar da malo pomogne onima koji su ostali, a i dalje se suočavaju s ovim problemima. Smeta mi što se ne poštuju osnovna ljudska prava i za što se sve otkazi danas dobivaju, govori Ivana, naglasivši kako joj ne bi bilo krivo da je dobila otkaz zato što nije dobro radila svoj posao. No to nije jedni problem s kojim se susretala dok je radila u McDonald'su tvrdi Ivana, događalo joj se da je s treće smjene pozovu na prvu, jer navodno nema dovoljno radnika.

- Zahtjevi su bili ogromni, čak su nam od plaća odbijali za račun fiksnog telefona tvrtke, od plaća nam odbijali za potrepštine za čistoću. Bilo je slučajeva da je zbog trudnoće radnicama dan otkaz i još mnogo toga što jedna takva tvrtka, za što se predstavlja, ne bi smjela činiti, ističe Ivana.

Negirali Ivanine razloge

Kako bismo čuli i drugu stranu priče, kontaktirali smo Upravu McDonald'sa koji su negirali Ivanine razloge otkaza.
- Ivana Pracajić je u McDonald'su imala ugovor na određeno i ugovor joj nakon istjecanja nije produžen. Razlog zbog kojeg joj nije produžen je taj što nije zadovoljila ono što je traženo od nje kao zaposlenika. Lokalni upravnik u Mostaru je procijenio da nije zadovoljila. Što se tiče njezinih ljudskih prava, kako su me kolege iz personalne službe upoznali, ona, dok je radila za McDonald's, tri mjeseca je bila na bolovanju i za sve to vrijeme je u skladu sa zakonom dobivala plaću. Također nije istina da joj nisu uplaćivani doprinosi, sve joj je uplaćivano u skladu sa Zakonom o radu, a ugovor joj nije produžen jer poslodavac ima to pravo, kazao je Adi Hadžiarapović, direktor marketinga i komunikacija, te je naglasio kako se McDonald's ne igra s takvim stvarima.