Mostar: Devetorica novaka obukli franjevačko odjelo

franjevci, hercegovački franjevci, Mostar
...ati u prepunoj franjevačkoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru redovničko franjevačko odijelo obukla su devetorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije i tako započeli godinu novicijata, odnosno godinu kušnje, razdoblje upućivanja u redovnički život po pravilu sv. Franje.

Dva kandidata došla su u novicijat nakon završetka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom fra Josip Duvnjak (r. 26. svibnja 1996.) iz župe Sv. Ante Padovanskoga - Šuica i fra Ivan Hrkać (r. 13. prosinca 1996.) iz župe Uznesenja BDM - Široki Brijeg, dok su sedmorica u novicijat ušla nakon provedene godine postulature u samostanu u Mostaru: fra Franjo Ćorić (r. 06. veljače 1996.) iz župe Krista Kralja - Čitluk, fra Nikola Drljepan (r. 13. studenoga 1995.) iz župe Sv. Franje Asiškoga - Čapljina, fra Daniel Majstorović (r.19. travnja 1995.) iz župe Sv. Mihovila Arkanđela - Drinovci, fra Jozo Malić (r. 21. rujna 1995.) iz župe Presvetoga Srca Isusova - Kongora, fra Franjo Markić (r. 27. lipnja 1996.) iz župe Sv. Petra i Pavla - Kočerin, fra Ivan Slišković (r. 31. prosinca 1996.) iz župe Uznesenja BDM - Široki Brijeg i fra Šimun Suton (r. 26. travnja 1995.) iz župe Sv. Petra i Pavla - Kočerin.

Sv. Misu i obred oblačenja predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko u koncelebraciji s provincijskim vikarom fra Ivanom Ševom, gvardijanom fra Ikom Skokom, meštrom postulanata fra Stankom Mabićem, meštrom novaka fra Slavkom Soldom te još s oko četerdesetak svećenika.

Pred homiliju na prozivku kandidati su odgovorili njihovim „Evo me!". Nakon homilije uslijedio je obred oblačenja. Provincijal je blagoslovio i predao habite novacima, a u oblačenju su im pomogli gvardijani, meštar postulanta, župnici rodnih župa kao i još neki fratri.

Potom su sva braća čestitala novim fratrima, što je izazvalo mnoge suze radosnice ne samo kod rodbine nego i kod ostaloga Božjega puka.

Na kraju misnog slavlja riječi pozdrava, čestitke i zahvale uputio je mostarski gvardijan fra Iko Skoko, naglasivši da su zvanja plod naše molitve i Božjeg dara. Ustvari, ovi mladići su čudo od Božjeg dara. Bog nas je obdario devetoricom mladića na čemu mu od srca zahvaljujemo. Ista zahvala je upućena roditeljima i svima onima koji mole za duhovna zvanja.

I provincijal fra Miljenko se pridružio i biranim riječima zahvalio Bogu, roditeljima, odgojiteljima kako u Visokom tako i u Mostaru, kao i svima onima koji su doprinijeli da su ova devetorica mladića obukla franjevački habit.

Na sv. Misi prekrasno je pjevao zbor mladih „Petrus".

Liturgijskom asistencijom, u kojoj su sudjelovali bogoslovi, ravnao je mladomisnik fra Perica Ostojić a Evanđelje pjevnim glasom navijestio mladomisnik fra Marin Karačić.

Poslije sv. Mise fratri, časne sestre, obitelji, rodbina i prijatelji novaka nastavili su druženje u samostanskom klaustru. Nakon toga novaci su sa svojim meštrom fra Slavkom krenuli put Humca u novicijat.

Neka im Bog blagoslovi svaki korak u redovničkom životu!

Franjevci.info