Mostar: Deset tona opasnog mulja završilo na deponiji Uborak

Uborak
Potvrdio je to glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor Ejub Salkić.

Priča o zatrovanom mulju iz pročistača za tretman otpadnih voda u Mostaru, koji je, kako je to pokazala analiza Federalnog zavoda za agropedologiju, kontaminiran PCB-om, opasnim otrovom piralenom, kao i drugim kancerogenim kemijskim jedinjenjima, tako poprima sve drastičnije razmjere, piše Dnevni avaz.

Upozoravajuća analiza

Inspektori su, rekao je Salkić, pomno pročešljali deponiju Uborak i uočili da je dopremljeno šest tona otpada s pročistača za otpadne vode.

Abdurahman Bećirović, direktor poduzeća „Deponija", priznao je jučer da se po cijenu otkaza usprotivio odlaganju otpada s postrojenja pročistača. Kaže da to traje već nekoliko mjeseci, otkako su od njega nadležni iz Gradske uprave Mostara zatražili da se mulj odlaže na deponiji.

"Usprotivio sam se, jer su rezultati analize pokazali i do čak sto puta veće od dozvoljenih vrijednosti bakra, cinka, olova, kadmija i žive. Upozorio sam sve nadležne da odmah reagiraju i zatražio mjere zabrane", ispričao je on.

Usprkos tome, kao i činjenici da je od Federalnog ministarstva okoliša dobio tumačenje okolinske dozvole, prije deset dana zatražili su da deponiraju otpad koji se, kako su mu prenijeli, nataložio na rešetkama.

"Pod krinkom komunalnog otpada dovezen je mulj. Odmah smo zatražili reakciju svih nadležnih institucija. Učinili smo što smo mogli, zatrpali ga pijeskom", kazao je Bećirović.

Zakazan sastanak

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, kazala je da ne može govoriti ima li u mulju piralena ili drugih opasnih materija, ali nam je potvrdila problem s odlaganjem na deponiji.

"Iz Ministarstva okoliša i turizma data je okolinska dozvola u kojoj se kaže da će se dehidrirani mulj odlagati na uređenoj gradskoj deponiji. Oni su izdali okolinsku dozvolu i za deponiju. Zbog problema odlaganja mulja na deponiji, zatražili smo hitan sastanak s predstavnicima Ministarstva i „Deponije", koji je zakazan za 10. lipnja", kazala je Komadina.

Pročistač još nije predan Gradu na upravljanje

Iz Gradske uprave Mostara oglasili su se priopćenjem za javnost u kojem se ističe da je projekt pročistača vođen pod nadzorom Svjetske banke (WB) još u probnoj fazi te odgovornost izvođača radova grčke firme "Aktor" i nije predan Gradu Mostaru na upravljanje.

Optužba da se građani Mostara kontinuirano truju, kako su naveli, nije istina.

"U prilog tome govori i Izvješće kemijske analize parametara dehidriranog mulja s Postrojenja otpadnih voda u kojem piše da upotreba mulja u poljoprivredne svrhe nije moguća, ali da se može odlagati na uređenoj gradskoj deponiji", kazali su iz Gradske uprave.