FOTO  Mostar: Danas obilježavanje Lipanjskih zora u Bijelom Polju

Lipanjske zore Bijelo Polje priprema

... agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom Lipanjske zore oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Od 7. travnja 1992. godine do operacije Lipanjske zore, srpsko-crnogorski agresor je počinio urbicid, sustavno rušenje gradskih područja nad Mostarom. Danonoćno granatiranje zapadnog dijela Mostara ostavilo je neizbrisiv trag. No još veće razaranje doživio je istočni dio grada, koji se nalazio pod okupacijom agresora. Agresor je opljačkao, zapalio i minirao sve važnije objekte u tom gradu. Stara gradska jezgra potpuno je uništena, a Stari most oštećen s nekoliko izravnih pogodaka.

Područje od Jasenjana do Vrapčića, čiji veći dio zauzima kotlina Bijelo Polje (naselja na lijevoj obali Neretve: Potoci, Željuša, Salakovac, Kutilivač, Podgorani, Humilišani, Prigrađani), oslobođeno je 19. lipnja 1992. godine, a danas će u Bijelom Polju biti i organizirana proslava povodom oslobađanja.

Centralni skup biti će održan pored crkve u Župnom uredu u Potocima.

Danas takodjer je i zavrsni dan malonogometnog turnira koji organizira HNK Bjelopoljac a utakmice počinje u 12:00 sati poluzavršnim i završnim utakmicama malog nogometa za uzraste U9 i U11, na kojem sudjeluju HNK Branitelj iz Rodoča, NK Cim, ŠN Limači-Čapljina, NK Mostar, USŠ Sport talent- Mostar, NK Široki Brijeg i HŠK Zrinjski Mostar i domaćin turnira HNK Bjelopoljac.

Više o Operaciji Lipanjske zore možete pročitati OVDJE.