Mostar: Bolnica prvi put bez regresa?

KBC Mostar

Svake godine do sada, prema ustaljenoj praksi, uglavnom krajem lipnja ili početkom srpnja regres je isplaćivan. Ove godine, kako doznaje Dnevni list od medicinskog osoblja, neće biti uplaćeno ništa.

Piše: I. Marić / Dnevni list

Bojazan djelatnika

Isplata je bila najavljena najkasnije do 15. srpnja, ali kako do zaključenja ovoga broja novci nisu uplaćeni, postoji opravdana bojazan zdravstvenih djelatnika da će ostati bez primanja.
Novčani iznos koji su primali često se mijenjao i varirao od 200 do 500-600 maraka. Prošle godine je iznosio 450 maraka, koliko su primili svi djelatnici zaposleni u SKB-u Mostar, od čistačica, tehničara pa sve do liječnika.

Vijest da neće biti regresa je iznenadila mnoge, jer su im sredstva u ova teška vremena uvijek bila dobrodošla i većinom bi od njih plaćali ljetovanje ili pokrivali kredite i minuse u bankama.

Ne izmiruju obveze

Neisplata regresa još jednom potvrđuje priču kako se SKB Mostar nalazi u teškoj financijskoj situaciji i velikim dubiozama. Bolnica je u ovakvom stanju već duže vremensko razdoblje i konstantno se nižu veliki gubici, koji se kreću više od 12 milijuna.

Koliko je financijska situacija teška, svjedoči i podatak kako brojni dobavljači ne žele dostavljati lijekove i ostale medicinske potrepštine SKB-u Mostar zbog toga što isti ne plaćaju svoje narudžbe i time prave velika dugovanja. Većine lijekova u bolnici nema jer se dobavljači počinju buniti zbog neplaćenih računa, a pacijenti moraju sami osigurati dobar dio lijekova koji trebaju primati u terapiji pa čak i one najosnovnije lijekove.

780 djelatnika tužilo SKB

780 zdravstvenih djelatnika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tužilo je ovu medicinsku ustanovu radi isplate razlike plaća i naknada po osnovi rada u vremenskom razdoblju od 7. listopada 2000. do 31. prosinca 2003. godine.

Djelatnici navedenim tužbama traže razliku između isplaćenih plaća i onih plaća koje su utvrđene kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva iz 2000. godine.