Mostar 2013: Dobro došli u grad slučaj

Iako su mnogi najavljivali da žitelje grada na Neretvi očekuju bolja vremena, sudeći po svemu na ta vrmena će se morati još pričekati. Jahači apokalipse opet su čvrsto u sedlu i jašu svom silinom kroz Mostar, grad koji je nekada bio grad, a danas je predmet kusuranja politika svih vrsta.

Piše: Petar Zrinski/hercegovina.info

Jedni su uvijek za, drugi su uvijek protiv i tako u krug godinama. Jedni su za jedan grad, drugi su za više općina, a na kraju ispaštaju svi bez obzira na ime, boju kože i naciju. Žitelji Mostara jedini nisu imali građansko i ustavno pravo da biraju i da budu birani, i zato su danas mostarci diskriminirani u odnosu na sve ostale građane u BiH.

Famozni statut oko koga se danas lome i slamaju sva koplja Mostara je nametnut od strane mutikaša iz međunarodne zajednice. Zakuhali su nam oni tu kašu odavno i sada su nas ostavili da je sami kušamo, a mi nikako pronaći kašike da je do kraja pokusamo.

Međunarodna zajednica zna i da se to pitanje neće riješiti na način na koji se sada (ne) riješava i sukladno tome građani Mostara su taoci njihove politike koja se iz dana u dan pokazuje kao sve veći promašaj. Ne treba biti puno pametan da bi se shvatilo da se u ovoj državi zakoni na svim razinama tumače onako kako to odgovara njezinim tumačima.

Mostar danas je samo teritorijalna cjelina čije dijelove prisvaja onaj tko je tu većina. Mostar je podijeljen grad u svim svojim segmentima, miljama daleko od onoga što je zamislila međunarodna zajednica. Svaki prijedlog ma odakle dolazio dočekuje se na nož one druge strane, a glavni krivci za takvo stanje šute i ništa ne poduzimaju.

Mostaru ne treba ništa više ni manje od onoga što imaju Tuzla, Sarajevo, Zenica i Banjaluka. Ukoliko su ti svi gradovi u istoj državi onda se u njima moraju sprovoditi isti zakoni, a to u Mostaru nije slučaj.

Dobro došli u Mostar grad od koga je međunarodna zajednica napravila slučaj(ne slučajno), grad koji će biti slučaj sve dok se ne ukine sporni nametnuti staut i dok njegovi građani ne budu u istoj poziciji sa građanima ostalih gradova u BIH.