“Moderan način života" -- Povećan broj tinejdžerskih trudnoća u Mostaru!

Danas se besmisleno ponašati kao da problem ne postoji ili kao da djeca u tim godinama nemaju doticaj s tim stvarima jer su oni, između ostaloga, bombardirani informacijama o seksu. Iako nema službenih istraživanja, na osnovu iskustva ginekologa kod nas sedamnaestogodišnjakinje, ali sve češće i petnaestogodišnjakinje prvi put stupaju u spolni odnos. Kad su u pitanju mladići, prosječna dob u kojoj mladići imaju prve spolne odnose je 16 godina, piše "Dnevni list".

Pročelnica Odjela za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar dr. Vajdana Tomić je kazala kako naše društvo nije izolirano od ostatka svijeta, te kako su sve ranije stupanje u prvi spolni odnos, ali i slobodno seksualno ponašanje kao i promiskuitet prisutni i kod nas.

- Bilježi se trend spuštanja te dobne granice koja, zbog neinformiranosti i neprosvijećenosti mladih ljudi kod nas, nažalost, ima loše posljedice kao što su neželjena trudnoća i spolno prenosive bolesti. U našoj bolnici ove godine bilježimo trend porasta i učestalosti tinejdžerskih trudnoća, kazala je dr. Tomić.

Tako je, navodi, u prošloj godini od 1604 izvršena porođaja bila jedna tinejdžerska trudnoća, dok su u ovoj godini od dosad 1090 porođaja 4 bile tinejdžerske trudnoće.

- Tinejdžerske trudnoće su inače visokorizične trudnoće, jer se radi o organizmu koji biološki ni psihološki nije zreo za trudnoću. I trudnoća, a i sami porod kod mladih djevojaka sa sobom nosi dosta rizika, kazala je dr. Tomić.

Na osnovi osobnog iskustva, ali i iskustva svojih kolega, dr. Tomić je kazala kako mlade djevojke od 15 godina prije samog stupanja u spolni odnos uopće se ne informiraju o tome što seksualni život nosi sa sobom.

- Nažalost, nama se obraćaju tek kad se javi problem, ili spolna bolest ili neželjena trudnoća. Kod mlađih osoba je sve prisutniji i promiskuitet, odnosno često mijenjanje
partnera, što uslijed neinformiranosti i neprosvijećenosti donosi sa sobom i spolno prenosive bolesti, kazala je dr. Tomić.

Istaknula je kako djevojka s 15 godina nije ni psihološki ni fizički sazrjela biti spolno aktivna, a često mijenjanje partnera kod djevojaka može ostaviti teške posljedice.

- U prvom redu su to spolno prenosive bolesti, koje za žene mogu imati dugoročne posljedice kao što je sterilnost. Humani papiloma virusi, jedna od najčešćih prenosivih spolnih bolesti, za biološki nezreo organizam može osobito biti poguban. Jednoj djevojci od 15-16 godina ovaj virus može napraviti ozbiljan problem, koji u kasnijim godinama može dovesti i do karcinoma cerviksa. Tu se naravno mora misliti i na AIDS, koji je zbog mobilnosti, komunikacije i putovanja među mladima sve više prisutan, a ne smijemo zaboraviti ni bolesti hepatitis B i C, kazala je dr. Tomić.
Pojasnila je kako se mladi, pod utjecajem medija, kao i krivih uzora, u odnosu na ranije sve slobodnije ponašaju.

- Naravno to ovisi i o njihovoj obitelji i okruženju u kojem žive. Važan je odgoj i obitelj u kojoj dijete odrasta, kao i ona bliža i šira okolina. Mladima se preko medija silovito promoviraju upitne vrijednosti, jer mnogi od 'uzora' su krivi uzori. Sve to utječe na djecu i adolescente, koji su u svakom pogledu nestabilni i nekritični, kazala je dr. Tomić.

Po njezinom mišljenju edukaciju o spolnosti i seksu bi trebalo uklopiti u školski program, pojašnjavajući kako se, kad je u pitanju seksualna sloboda, mi ne možemo izolirati od ostatka svijeta, te nam ostaje jedino mlade ispravno informirati.

Pobačaji ili prekidi trudnoće prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kod nas su dopušteni do 10. tjedna trudnoće. Liječnik ginekolog ima pravo na priziv savjesti, i ukoliko ne želi, isti nije dužan i obvezan to napraviti, ali je ustanova obvezna zakonski osigurati prekid trudnoće.

- Mi u našoj bolnici nismo imali takvih zahtjeva, u našem društvu pobačaj se karakterizira kao nešto što nije odobreno i što nije prihvaćeno. No sigurno je da prekida trudnoća ima, vjerojatno se ilegalno obavlja, odnosno ne ide se sa službenim zahtjevima, nego ilegalno, tako da mi to godinama ne radimo, kazala je.