FOTO  Mladi iz regije i Europe u Mostaru upoznaju kulture drugih

Tijekom osam dana (22. - 29.08) sudionici projekta će imati priliku da se upoznaju sa gradom Mostarom, njegovom poviješću, ali isto tako da i upoznaju kulture raznih zemalja iz kojih dolaze njihove kolege. Osim Mostara mladi će posjetiti i Žitomislić (pravoslavni manastir), Počitelj (džamiju) i Humac u blizini Ljubuškog (Muzej samostana sv. Ante) kako bi se mogli upoznati sa religijama koje obitavaju na području Bosne i Hercegovine.

Također, pored posjeta, imati će priliku i da nauče šta znači pojam 'izgradnja mira' i kako se ustvari konflikti; ma kakvi oni bili; mogu uspješno riješiti. Prvi dan razmjene je bio rezerviran za upoznavanje sudionika. Drugi dan su sudionici imali priliku da tijekom 'Lova na blago' (koje se nalazilo na svijetu poznatom Starom mostu) obiđu lokacije po kojima je Mostar poznat.

Naravno pomoć su im pružili i stanovnici Mostara koji su ih upoznali i sa činjenicama kako je Mostar dobio ime, zašto se nitko ne kupa u Neretvi drugog kolovoza, koliko je visok Stari most. Nakon napornog dana uslijedila je Interkulturalna večer gdje su sudionici predstavili svoje zemlje i tradicionalna jela iz zemalja.

Tijekom trećeg i četvrtog dana slijedi upoznavanje sa pojmovima projekta i teoretskim predavanjima, koja su naravno upotpunjena igrama kako ne bi bila dosadna. Nakon toga slijedi izlet u okolicu Mostara (Žitomislić, Počitelj, Humac) da bi se na kraju izlet završio kupanjem na predivnom vodopadu Kravice. Posljednja tri dana razmjene su predviđena za druženje i bolje upoznavanje sudionika.

Projekt 'Bridge for better beginnings' je nastao na inicijativu više organizacija nakon što se uvidjela potreba da zemlje sudionice projekta, tj. stanovništvo zemalja sudionica i nije toliko upoznato sa načinima uspješnog rješavanja konflikta, te sa samim pojmom 'izgradnja mira'.

Nevladina organizacija 'Youth Power - Snaga mladih' iz Mostara je zadužena za organizaciju događaja i odabir sudionika projekta sa područja Bosne i Hercegovine. Također treba spomenuti i organizaciju ADEL iz Češke koja je bila zadužena za osiguravanje sredstava za implementaciju projekta, te uz pomoć nevladine organizacije 'Youth Power' kreirala program za razmjenu.

"Nadamo se da će ova razmjena postati uspješan model učenja i druženja mladih iz svih zemalja Balkana, a i šire", navode iz 'Youth powera'.