Mlada Mostarka Darija Sesar: Nakon studija u Granadi postala sam nova osoba

Darija Sesar, razmjena, studentica
...te prošlogodišnja stipendistica Erasmus Mundus programa na Univerzitetu u Granadi, jednoj od najstarijih visokoškolskih ustanova u Europi. U intervjuu za Abrašmedia govori o svome iskustvu studiranja u Španjolčskoj, razlozima za odlazak na studij u inozemstvo, te planovima za budućnost.

Razgovarao: Samir Beharić

Prošle akademske godine studirala si u Španjolskoj. Kako izgleda studij prava na Univerzitetu u Granadi? Koje su prednosti i razlike u odnosu na studiranje u BiH?

Darija Sesar: Tijekom protekle akademske godine kao studentica Sveučilišta u Mostaru učestvovala sam u akademskoj razmjeni Erasmus Mundus programa. Provela sam dva semestra na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Granadi. Slobodno mogu reći da sam otišla u jedan od najljepših gradova na svijetu da studiram na jednom od najstarijih univerziteta na svijetu. Sama zgrada mog fakulteta je stara skoro 500 godina. Kad sam prvi put kročila u nju, rekla sam sebi: „Darija, nalaziš se u zgradi čije zidine pričaju povijest ovog grada, ove pokrajine, cijele Španije..." To zaista ulijeva određenu dozu strahopoštovanja! Moj san je oduvijek bio da budem student nekog europskog sveučilišta, i to mi se ostvarilo! Dok sam studirala u Granadi, primijetila sam mnogo razlika u odnosu na način studija u BiH. Profesori pristupaju svakom studentu kao da je taj student najvažniji. Akademski sistem radi da usluži studenta, a ne da student bude na usluzi profesoru i fakultetu ili njihova žrtva, što ponekad zna biti slučaj kod nas. Tehnološke prednosti su brojne. WiFi je dostupan svuda i uvijek. Studentske menze se nalaze po cijelom kampusu, tako da smo mogli jesti gdje god da se zateknemo. Biblioteka na mom fakultetu izgleda kao nešto sto se viđa samo u filmovima, podsjeća me na Hogwarts! Atmosfera je ugodna, tako da sam tu najviše učila i spremala ispite. Literatura je stalno dostupna. Smiješno je i pomisliti da se dogodi da neka knjiga nije dostupna u biblioteci.

Kako opisuješ svoj odnos sa međunarodnim i domaćim studentima u Španjolskoj?

Darija Sesar: Interesantna je činjenica da je Sveučilište u Granadi prvo u Europi po broju međunarodnih studenata, tako da Granada predstavlja svijet u malom. Hodajući kroz kampus, na svakih 20 metara sam mogla čuti neki drugi strani jezik. Bez obzira što je neko iz Italije, Finske ili Njemačke, tu smo svi isti jer se nalazimo u nekoj trećoj zemlji. Upoznala sam mnogo divnih ljudi, zajedno smo učili i pomagali se tokom cijelog boravka u Granadi. Zbog toga je moj odnos sa međunarodnim studentima bio mnogo bliži nego sa Španjolcima. Moram priznati da su Španjolci dosta zatvoreni, kreću se u svojim krugovima. Do njih je bilo teže doprijeti, ali i to naravno zavisi od osobe do osobe.

Pored usvojenog znanja, što još nosiš iz Španjolske?

Darija Sesar: Moja želja je bila razmjena u Španjolskoj. Nije mi bio bitan grad, ali sam presretna što mi se dogodila Granada. Sklop kršćanske, muslimanske i židovske kulture je nešto što mi neki drugi grad u Španjolskoj ne bi mogao ponuditi u toj mjeri kao Granada. Tu sam naučila novi jezik, došla u dodir s potpuno novom kulturom i specifičnim načinom života. Razbila sam neke od predrasuda koje sam imala. Ja sam katolkinja, ali sam u Granadi bila iznenađena razlikama u katoličanstvu i samim običajima koje prakticiraju tamošnji katolici. Iz svega toga sam izašla kao jedna nova osoba. To, dakle, nije ona Darija koja je na taj put otišla godinu ranije. U to sam sigurna!

Zbog čega bi svojim kolegicama i kolegama preporučila studij u inozemstvu?

Darija Sesar: Činjenica da dijelite stan ili sobu u studentskom domu sa studentima koji ne pričaju vaš jezik i ne dolaze iz iste zemlje kao vi, da studirate na jeziku koji nije vaš maternji, te da ste konstantno u procesu usvajanja nekog novog znanja već je dovoljno velik izazov da aplicirate za stipendiju. Kad sam se vratila u Mostar, osjećala sam da mi nedostaje izazov na svakodnevnoj razini. U Granadi sam svakog dana imala neki izazov, neku borbu: borbu sa jezikom, sa administracijom, sa ispitima... Koliko god je ta borba bila teška, bila je sama po sebi privlačna. Ovdje toga nema. Ovdje se vraćamo u svoju sredinu, u svoju komfort zonu gdje se dobro snalazimo. Sve je to fino, ali smatram da smo kreirani da uradimo više, da se pokrenemo i razmjenjujemo mišljenja, da kreiramo svoju bolju budućnot sada! Naše nije ono što nam obećavaju sutra, već ono za što se izborimo danas. Mladi ljudi imaju velik potencijal i zaslužemo da to imamo danas, a ne sutra. Sutra je za neke druge generacije. Studij u inozemstvu preporučujem kao jedan novi izazov koji će vas unaprijediti i razviti u drugu osobu. To je put koji će vam usavršiti postojeće kvalitete i ukazati na neke koje koje niste ni znali da posjedujete. Ipak, za sve to vrijedi napraviti prvi korak, a to je prijava na neki od brojnih stipendijskih programa.

Tko je Darija Sesar sutra?

Darija Sesar: To je neko ko ima viziju da konstantno bude aktivna osoba koja će doprinostiti svojoj lokalnoj zajednici, bilo to u BiH ili negdje vani. Moram naglasiti da sebe vidim i u inozemstvu, ali ću raditi na poboljšanju imidža svoje zemlje i unaprjeđenju slike BiH u svijetu.
Motivirati ću mlade ljude da sanjaju, da budu aktivni. Ne mora to biti društveni aktivizam. Može to biti interes za sport, kulturu, sve što vas zanima, ali je bitno da sanjamo. Volim onu izreku koja kaže da ako vas vaši snovi ne plaše, oni nisu dovoljno veliki. Ja neću prestati sanjati!