Mještani vlastitim sredstvima sagradili mrtvačnicu vrijednu 70.000 maraka

Pogrebno društvo, koje je osnovano 2002. godine, počelo je s prikupljanjem sredstava za rimokatoličko groblje Lakševine na Buni kroz redovite članarine i pokazalo da se kroz zajednički rad jedne društvene zajednice zaista može mnogo toga napraviti, piše Dnevni list.

Tako su obnovili groblje, napravili 300 parkirališnih mjesta i na groblju sagradili mrtvačnicu u vrijednosti od 70.000 maraka  iz koje se prvi pokop održao proteklog tjedna, a time se, kaže predsjednik Organizacijskog odbora spomenutog društva Milenko Blažević, pokazalo da je sam projekt od neprocjenjivog značaja za cijelo naselje Buna.

Radilo se više od desetljeća


- Iako je bilo jako mnogo posla kroz proteklih 11 godina i nekad se činilo da je sva naša zamisao nemoguća misija, na kraju se trud isplatio, jer nakon brojnih teškoća konačno imamo pristojno groblje i vlastitu mrtvačnicu, kazao je Blažević navodeći kako je to dalo jednu sasvim novu dimenziju cijelome kraju, jer poštovanje mrtvih mnogo govori i o ljudima koji tu žive.

Prisjetivši se kako je bilo teško organizirati pokop u njihovom kraju, Blažević kaže da je prvo bio cilj proširiti mjesni put kako se ne bi za vrijeme pokopa morao obustaviti promet u potpunosti, te su skupili sredstva, otkupili zemljište i napravili 300 parkirališnih mjesta, a nakon toga su ljudi željeli da se i groblje staro 160 godina obnovi i dobije pristojan izgled.

Tad su svi mještani prijedlog da svako kućanstvo godišnje plaća 20 maraka po jednom grobnom mjestu prihvatili bez pogovora.
Tako je obnovljena kapija,  postavljen je natpis i urađeno je oko 1000 kvadrata betonske staze, što je dalo sasvim novi izgled cijelom prostoru. Potom je i prijedlog za izgradnju mrtvačnice došao sam od sebe, a kako ističe Blažević, svako kućanstvo prihvatilo je dati po 100 maraka te su im čak tri poduzetnika pomogla sa svojim radovima svaki poklonivši 2500 maraka, na čemu se posebno zahvalio. Sad se radi na uređenju platoa i postavljanju klupa kako bi posjetitelji imali gdje i sjesti prilikom dolaska. Napravili su i čatrnju kapaciteta 12 kubika kako bi riješili sanitarni čvor te su postavili svoje česme, a kako kaže Blažević, planiraju postaviti još dvije te uraditi dva zahoda i time zaokružiti priču o rekonstrukciji groblja koje će imati poseban značaj za nove generacije, jer, kako kaže, nema se više gdje širiti niti ima potrebe za to jer  su sva nova naselja dobila svoje zemljište za nova groblja.

Potpora Grada Mostara

Da bi se radovi nastavili uspješno realizirati, član Upravnog odbora za obnovu groblja Ljubo Palac ovom prilikom želio je podsjetiti one koji nisu izmirili svoje obveze prema pogrebnom društvu da to urade, jer značaj cijelog projekta, kako je naglasio, prepoznali su i predstavnici vlasti grada na Neretvi, koji su ih odlučili financijski podržati.

Grad Mostar u proračunu je izdvojio 6000 maraka za postavljanje rasvjete, a to će, kaže Palac, dati jednu posebnu sliku cijele priče na kojoj svi radili čak više i od desetljeća.

Groblje nastalo prije 160 godina

Rimokatoličko groblje Lakševine na Buni nastalo je prije 160 godina, a priča tamošnjih predaka kaže da su tu pokopani  prvi doseljenici - katolici koji su bili na radu u tom pašaluku.

Kako su tada svi u zemlji radili, kad je trebalo pokopati nekoga, tražila se neplodna zemlja i tada je, prema predaji, paša odabrao baš to mjesto za pokop i odredio da to bude groblje, koje, koje kako kažu tamošnji mještani, ima i povijesno-kulturni značaj tog kraja.

Dnevni list