Mještani strahuju od mogućeg divljeg odlagališta

raška gora, strah mještana, divlje odlagalište smeća

Sada su se pojavili novi problemi oko otpada koji se u sve većoj mjeri nalazi na ovoj lokaciji, a mještani su sada u strahu od divljeg odlagališta koje bi se tu moglo razviti, s obzirom na probleme komunalaca koji vladaju u gradu.

Nezadovoljstvo mještana

Otpad koji dolazi sa svih strana prije nekoliko dana čistili su i članovi Eko udruge Raška Gora kako bi ublažili stanje otpada koje se nalazi na ovoj lokaciji. Također su postavili i ploče s natpisom "Čuvajmo okoliš" kako bi svima probudili svijest o odlaganju otpada. Također smatraju kako je do ovog problema došlo zbog nefunkcioniranja institucija lokalne vlasti kako mjesne zajednice, tako i Gradske uprave Grada Mostara. Članovi Eko udruge velik problem vide u nametnutom povjereniku mjesne zajednice s kojim se ne može ostvariti ni jedan vid suradnje, koji radi sve samovoljno, a sve inicijative, prijedloge, akcije i zahtjeve ignorira i naziva ih nelegalnim.
- Imali smo i inicijativu za asfaltiranje dijela ceste, ali naš povjerenik mjesne zajednice nije reagirao na naš zahtjev, odnosno na to da nam da potvrdu, navodeći kako je to ilegalno. Kome se god obratimo, ne reagiraju na naš problem, naveo je Oto Pehar, predsjednik Eko udruge Raška Gora, koji je i sam u strahu od toga da ovo područje postane divlje odlagalište.
- Situacija za sada nije kaotična, ali vidite i sami kakva je situacija s komunalom u gradu Mostaru te smo u strahu kako bi ovo područje mogla postati divlje odlagalište. Nadamo se da će se nešto pokrenuti te da će netko reagirati na ovaj problem, kazao je Pehar. Članovi ove Eko udruge također će krenuti u prikupljanje potpisa za peticiju kojom bi zatražili od Gradskog vijeća ukidanje ovlasti dosadašnjem povjereniku te dopustili mještanima Raške Gore da sami izaberu odgovornu osobu koja će ih predstavljati i zastupati sve njihove interese.

Problemi mjesta

Osim zabrinutosti za postojanje mogućnosti da ovo područje postane divlje odlagalište, članovi Udruge, ali i mještani ovog mjesta izrazili su zabrinutost i nezadovoljstvo što se prostoru Raške Gore kroz cijelu godinu traje lovna sezona, što znači da se ne poštuje propisana službena sezona lova. Dolaze "krivolovci" iz čitave regije i samovoljno bez ikakvih najava rade što im volja i vrše odstrjel divljači i noću i danju.
- Uz navedene probleme poznato je i zabrinjavajuće da ovu lokalnu cestu u noćnim satima koriste i narkomani što je neprihvatljivo, naveli su mještani u svom otvorenom pismu.

Dnevni list